Lanovka přiblíží rakouský Hochficht Čechům

České Budějovice - Čeští lyžaři by mohli do tří až čtyř let cestovat do rakouského areálu Hochficht lanovkou. Novinářům to řekl starosta Horní Plané Jiří Hůlka, který je zároveň místopředseda infrastrukturního spolku tří zemí. Na projektu se budou podílet čeští i rakouští investoři a předpokládané náklady se odhadují na 220 až 240 milionů korun. Díky lanovce by se výrazně usnadnila lyžařům z české strany cesta na Hochficht. Nyní jim trvá jízda autem z Horní Plané při průměrné rychlosti 60 kilometrů za hodinu 25 minut. Lanovkou by se mohli dostat na vrchol areálu za osm minut.

„Máme možnost vypracovat regulační plán na propojení české strany s Hochfichtem a na jeho základě bychom mohli dostat stavební povolení,“ uvedl Hůlka. S podobou regulačního plánu údajně souhlasí i jihočeský krajský úřad. Hůlka se domnívá, že nejpozději za čtyři roky bude lanovka v provozu.

Hochficht patří mezi nejoblíbenější lyžařské destinace pro české lyžaře. Ti tvoří až 30 procent z celkového počtu návštěvníků areálu. Hůlka předpokládá, že po vybudování lanovky by se na Hochficht vypravilo ještě více Čechů. „Dlouhodobě registrujeme mimořádný zájem o sjezdové lyžování. Sice se snažíme turisty přilákat i na běžky nebo bruslařskou dráhu na Lipně, ale to jsou jen doplňkové záležitosti. Všechny nejvíc lákají sjezdovky,“ uvedl Hůlka.