V Novém Jičíně otevřeli zubní ambulanci. Zájem téměř pětkrát převýšil kapacitu

Stomatologická ambulance v Novém Jičíně (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Novém Jičíně otevřela novou stomatologickou ambulanci. Registrovat se chtělo téměř pětkrát víc pacientů, než je její kapacita. Nová ambulance může zatím přijmout 1200 lidí, další stovky ve chvíli, kde sežene ještě jednoho zubaře. Na Novojičínsku, stejně jako na dalších místech v Moravskoslezském kraji i v celém Česku, se dlouhodobě potýkají s nedostatkem stomatologů. Často nepomáhají ani dotační programy měst a obcí.

Kvůli velkému zájmu o registraci musela Nemocnice Agel v Novém Jičíně přijímání žádostí zastavit dříve. Během pouhých čtyř dnů se přihlásilo 5592 zájemců. Ambulance se otevřela v pondělí a v tuto chvíli tam probíhá pilotní provoz. Na základě výsledků by pak nemocnice mohla služby ještě rozšířit. 

Podle ředitele novojičínské nemocnice Jakuba Fejfara nyní probíhají zejména vstupní prohlídky. Ty jsou časově náročnější, zatím takto ambulance vyšetřila řádově desítky pacientů. „Režim ambulance bude klasicky denní. Do budoucna, pokud se tento model osvědčí, máme v plánu vstoupit po jednáních se zástupci stomatologické komory i do zajišťování ústavních pohotovostních služeb, které jsou pro tento region palčivým problémem,“ uvedl.

Ředitel připomněl, že provoz ambulance se zatím testuje, pokud ale jde o rozšíření služeb, dá se podle něj hovořit o začátku příštího roku. „Další doplňkovou a nedílnou součástí je i dentální hygiena, která patří ke standardům stomatologické péče 21. století,“ dodal. 

Zubaři stárnou a bude jich ubývat

V Novém Jičíně a okolí je registrovaných 23 zubních lékařů, aby bylo možné péči zajistit všem, musel by každý z nich mít v registraci asi sedm tisíc pacientů z regionu. „Víme, že spousta z nich je v důchodovém věku, takže do budoucna musíme počítat i s omezováním této kapacity. Právě proto jsme se rozhodli přispět tím, že zpočátku otevíráme dva provozy stomatologické ambulance, budeme ale mít ambici tuto péči rozšiřovat,“ řekl Fejfar. 

Zatím je však v nové ambulanci jeden stomatolog, i když místo je připraveno pro dva. Nemocnice tak bude chtít místo co nejdřív obsadit. „Věřím, že druhé křeslo v dohledné době obsadíme buď novopečeným absolventem lékařské fakulty stomatologického směru,“ uvedl ředitel nemocnice.

Dvě zubařské praxe vznikly ve spolupráci s městem, kterému patří budova polikliniky. Ordinace jsou tam v nájmu. „Ze zájmu o registraci do nové ordinace odhadujeme, že ještě zhruba čtyři tisíce lidí by potřebovaly stomatologa,“ řekl novojičínský místostarosta Ondřej Syrovátka (Zelení). 

V ordinaci teď působí stomatolog Daniel Polák. „Není jenom stomatolog, ale má i odbornost stomatochirurga, to znamená, opravdu dokáže zvládnout vcelku obšírné spektrum stomatologické péče,“ řekl Fejfar.  

Dotace od města

Na podporu zubařů, kteří by přišli do města, má Nový Jičín vyhlášený dotační titul. Je z něj možné získat až milion korun. „Nicméně zatím se díky tomu podařilo nalákat pouze jednoho zubaře a už ten titul je vyhlášen od roku 2021, takže v podstatě třetí rok. Ale věříme tomu, že se ještě další najdou. Doufejme, že do budoucna se to podaří saturovat tak, aby plus minus všichni, kteří potřebují, zubaře měli,“ řekl Syrovátka.

V případě nových ordinací Agelu ale uvedený dotační titul nebylo možné využít. „My jsme se dohodli tím způsobem, že město zafinancovalo rekonstrukci prostor a nemocnice Agel si potom pořídila veškeré potřebné vybavení,“ vysvětlil místostarosta. Město tak zaplatilo 1,15 milionu korun a Agel další zhruba čtyři miliony.

V kraji je 570 poskytovatelů zubní péče, Ostrava je na tom nejlépe

V celém Moravskoslezském kraji je evidováno 570 poskytovatelů zubní péče, v současné době jich ale stále chybí kolem 150. Do rozvoje péče v regionu investoval v posledních dvou letech Moravskoslezský kraj už 50 milionů korun. Loni přispěl dvanácti miliony na zřízení zubních ambulancí.

Náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO) připomněl, že kraj v minulosti finančně podpořil i vznik stomatologické fakulty v Ostravě. Doufá, že už letos začne fungovat. „Řekl bych, že Ostrava je péčí pokrytá, ale ne ostatní, hlavně ty odlehlé oblasti. Samozřejmě, čím menší obec, tím je to větší problém, takže se dá hovořit o celém Moravskoslezském kraji,“ míní. 

Náměstek uvedl, že kraj je i nadále připraven podporovat finančně vznik nových ambulancí. „Spolupracujeme s jednotlivými městy i obcemi, a v případě, že kdokoliv přijde s jakýmkoliv návrhem, jak zvýšit dostupnost péče, tak jsme připraveni je podpořit,“ slíbil. Na vybavení ambulance by mohl kraj přispět částkou až tři sta tisíc korun. Pokud by byl zubař ochoten vzít větší množství klientů, nebo by ambulance nabídla více křesel, mohla by být částka ještě vyšší. 

Novojičínská nemocnice není jedinou v kraji, která se zasloužila o vnik nových zubních ordinací. Například krajská nemocnice v Krnově se podílela na vzniku šesti zubních ordinací. A bohumínská městská nemocnice zase bude provozovat ambulanci se třemi ordinacemi.