Stavební úřad žádá soud o vystěhování domů v Přednádraží

Ostrava - Stavební úřad Moravské Ostravy a Přívozu poslal k soudu žádost o exekuční vystěhování domů v romském ghettu Přednádraží. Právě stavební úřad nařídil obyvatelům, aby se vystěhovali, podle úředníků jsou zchátralé domy neobyvatelné a pobyt v nich nebezpečný. Okolo 140 lidí ale pokyn neuposlechlo a v domech zůstávají.

„Vlastník domů nesplnil povinnost a v domech se stále zdržuje velké množství lidí. Proto se obracíme na soud s žádostí o provedení exekuce. Všem osobám, které se ke dni ústního vyhlášení rozhodnutí v domech zdržovaly, bylo naším obvodem nabídnuto přístřeší,“ uvedla mluvčí obvodního úřadu Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková. Úředníci nabídli obyvatelům ghetta bydlení na ubytovně. Ti to odmítli, mimo jiné proto, že je to pro ně příliš drahé.

Místopředseda Okresního soudu v Ostravě-Porubě Jaroslav Rakošan ví o podané žádosti zatím neoficiálně, zřejmě dorazila až ke konci pracovní doby. Zapsána by měla být do konce týdne. „Nedá se to odhadnout, ale jakmile soudce dostane věc na stůl, mohl by o ní rozhodnout v řádu několika dnů,“ řekl Rakošan. Pokud by podle něj soud žádosti vyhověl, na řadu by přišel exekutor. Ten má k výkonu exekuce pravomoci i své lidi.

Je to podraz, tvrdí obyvatelé domů

Zástupce obyvatel Přednádraží Jan Bandy řekl, že tam teď je dusno a jednají o tom, co dál. „Připadá mi to jako nějaký podraz. Dopoledne s námi jednali o kopání jímek a najednou přijdou s tím, že bude soudní exekuce,“ řekl Bandy. Úředníci dopoledne přišli s návrhem nahradit dočasně nefunkční kanalizaci jímkami. Podle Bandyho byli lidé připraveni začít pracovat na opravách a měli naději, že se domy opraví a budou tam moci zůstat. „Teď nevíme, co máme dělat. Pokud bychom odtud odešli, je jasné, že by se hned začalo rabovat a z těch domů nezůstane nic,“ řekl Bandy.

O silný podraz se jedná i podle aktivisty Kumara Vishwanathana z občanského sdružení Vzájemné soužití, který lidem v ghettu pomáhá. Podle něj ale ještě existují varianty hovořící pro zachování domů a bytů v dané lokalitě. „Musíme pracovat. Pokusíme se dát do pořádku jeden dům. Odblokujeme tam žumpu a pustíme vodu. Pak požádáme stavební úřad, aby dům ze seznamu vyřadil,“ řekl. Dodal, že podobně by chtěl postupovat i u dalších domů. Zda budou případné rozhodnutí soudu obyvatelé respektovat, zatím netuší. Podle Roztočila jedná úřad účelově, a tak podání žádosti o exekuci čekal.

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková: „S místní komunitou jsme se dohodli, že by byli ochotni byty opustit v okamžiku, kdy by jim městská část garantovala standardní byty, a ne bydlení na ubytovnách.“

Zástupci obyvatel Přednádraží dnes byli na úřadě vyjednávat o možnosti obnovení dodávek vody. Ta v domech neteče od 27. července, kdy ji Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) odpojily kvůli dluhům. Vodu obyvatelům dováží cisterna. Ostravský primátor Petr Kajnar, který je také předsedou představenstva OVAK, dnes uvedl, že pokud by majitel domů uhradil dluh, bylo by možné dodávky vody obnovit. Oldřich Roztočil, jehož firmě Domy Přednádraží budovy patří, ale řekl, že nechce žádné další peníze vydávat, dokud nebude jisté, že lidé mohou v domech zůstat.