Protidrogový vlak se vydal na cestu, shání peníze na další vozy

Rakovník – Na rakovnickém nádraží zastavil Revolution Train známý také jako protidrogový vlak. Navštíví i několik dalších středočeských měst. Interaktivní expozice je určena především dětem a mládeži, má jim představit situace a prostředí, do kterých se může dostat člověk užívající drogy. Expozice vzniká v útrobách starých poštovních vagonů, cílem tvůrců protidrogového vlaku je sedmivozová souprava. Zatím jsou dokončeny tři vozy, jejich vznik financoval patnácti miliony korun Středočeský kraj. Na zbylé vagony shání provozovatel vlaku peníze.

Provozní minulost tří dokončených vagonů protidrogového vlaku už nepřipomíná skoro nic. Uvnitř to dnes vypadá jako v útrobách lidského těla, krátké videoklipy během cesty vagony postupně vyprávějí příběh party mladých lidí. Žáci a studenti se také dostávají do prostředí spojených s drogami – vězení, policejní vyšetřovny, páchnoucího squattu nebo na místo dopravní nehody. Při průchodu pohyblivým válcem si potom mladí lidé vyzkouší, jaké je být opilý. „Jde nám o to, aby děti měly dostatek informací ke správnému rozhodnutí, když dojde na to, jestli drogu vzít, nebo nevzít,“ ozřejmil cíl projektu Revolution Train ředitel nadačního fondu Český vlak Tomáš Bartoš.

Na zhruba patnáctileté děti z 1. ZŠ Rakovník, které vlak navštívily, udělala cesta protidrogovým vlakem značný dojem. „Co zatím viděly, byly různé videokazety, popřípadě CD z 'roku raz dva', které byly dělané jinak. Nic nemůže mít naturalističtější efekt než toto,“ upozornila učitelka Šárka Divišová.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Provozovatel vlaku začal shánět peníze na další čtyři vagony, kterými chce protidrogovou expozici zásadně rozšířit. „Snažím se používat nejnovější audiovizuální technologie i pokročilé technologie v oblasti filmových kulis, aby prostředí působila hodnověrně,“ podotkl Tomáš Bartoš.

Na rakovnickém nádraží zůstane protidrogový vlak tři dny. Potom odjede za žáky a studenty do Nového Strašecí, Slaného a na závěr současného turné do Čáslavi.