Přerovská MHD přišla o spoje, dopravce v insolvenci přišel o autobusy

Kvůli platební neschopnosti přišla dopravní a logistická společnost, která zajišťuje v Přerově městskou hromadnou dopravu, o pět pronajatých autobusů. Primátor Vladimír Puchalský (Společně pro Přerov) oznámil, že některé spoje už musely být omezeny.

Dopravce má smlouvu na provozování MHD s městem na deset let, město ale nevylučuje její vypovězení. Podle primátora firma městu ve čtvrtek oznámila, že se dostává do insolvence,
neboť neplatí za nájem autobusů. Společnost uvedla, že se snaží dopravu zajišťovat v takovém rozsahu, aby cestující nepocítili změnu.

„Pět autobusů jim ve čtvrtek společnosti zabavily a odvezly do vlastních dep. Vypadly tím některé spoje. Situace není kritická, že by doprava nejezdila, ale první hlasy se už objevují,“ uvedl Puchalský. První den odstávky chybělo v dopravní špičce podle radnice na náměstí TGM sedm ze čtyřiceti sedmi spojů.

V krajním případě město vypoví smlouvu a bude hledat jiného dopravce

Město zřejmě čeká režim mimořádného provozu, naznačil primátor. S tím souvisí i možnost vypovězení smlouvy s dotyčnou firmou, pak by město zadalo zakázku předem určenému provozovateli a vyhlásilo nové výběrové řízení. „Napravili bychom tak naprosto pochybnou veřejnou soutěž, kterou zorganizovalo minulé vedení města, tohle je důsledek,“ řekl.

Smlouvu s vítězem tendru na MHD podepsalo bývalé vedení města předloni v březnu, platit má do konce března roku 2024. Dopravce nabídl městu cenu 136,8 milionu korun bez DPH. O zakázku se ucházela také firma ČSAD Havířov, která nabídla, že dopravu zajistí za 190 milionů. Město původně odhadovalo cenu zakázky na 250 milionů korun bez DPH.

„Nižší cenu dopravce zdůvodnil tím, že dokoupili autobusy na plyn a náklady nebudou tak vysoké, jak předpokládali. Nechali jsme si prověřit, zda to není podbízivá cena. Odborníci tvrdí, že za tuto cenu se to dá zrealizovat. Podle nich je ta cena reálná,“ uvedl v prosinci roku 2013 primátor Jiří Lajtoch (ČSSD). Současné vedení radnice má jiný názor. „Je to jedna ze zakázek, která smrdí,“ řekl Puchalský.