V Plzeňském kraji vznikne stanový tábor pro uprchlíky

Události: Nový stanový tábor pro uprchlíky (zdroj: ČT24)

V Česku vzniknou další stany pro uprchlíky. V Nových Domcích na Tachovsku by mohly stát do týdne. Stanový tábor má mít kapacitu zhruba 150 lidí, stejně jako mají obdobná zařízení v pražských Malešicích a Troji. Plzeňský kraj poslal minulý týden Ústřednímu krizovému štábu žádost o povolení ke stavbě tábora pro romské uprchlíky, protože pro lokalitu Nové Domky potřebuje povolení ministerstva školství, kterému patří bývalá škola i přilehlý pozemek.

„V současné době bylo dohodnuto, že ministerstvo školství souhlasí s použitím těchto pozemků,“ řekl náměstek ředitele hasičů Petr Ošlejšek. 

Plzeňský kraj nyní podle něj bude jednat s resortem školství přímo na místě. Hasiči podle náměstka zjistí, jaké jsou na pozemku prostorové možnosti a možnosti připojení k elektřině a vodě. Do 20 hodin od požadavku Plzeňského kraje jsou schopni zahájit stavbu a po dalších 12 hodinách postavené stany předat k užívání.

„Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy v současnosti dojednává k uvedenému s dalšími zúčastněnými stranami podrobnosti,“ sdělila mluvčí resortu Aneta Lednová.

Ubytovny pro uprchlíky jsou plné

Kapacity ubytovny na Tachovsku jsou totiž přeplněné. Během týdne se počet běženců zvýšil z třiceti na stovku. „Podmínky jsou tady dobré, ale nedávají nám jídlo,“ popsala uprchlice Maria Kovaczová.

Úřady už jí potvrdily, že v Česku má nárok na podporu. A proto může zůstat na místní ubytovně. Lidi, u nichž to úřady teprve zjišťují, ale kraj nechce dál všechny převážet – v Nových Domcích proto postaví stany. Prověření může trvat i týden. „Je to chyba na straně maďarské, která z nějakých důvodů ty odpovědi – termíny té lustrace, policii České republiky prodlužuje,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Dva stanové tábory se stejným počtem lůžek už fungují v Praze, jeden menší pak minulý týden zprovoznilo také vedení Jihomoravského kraje. Volná je v nich víc než polovina kapacity. U kolika procent lidí, které úřady prověřovaly, se nakonec dvojí občanství potvrdilo, ale policie, ani ministerstvo neví.