Město Český Krumlov odstranilo bariéry

Český Krumlov - Jedno z nejkrásnějších českých měst se na dva dny stalo bezbariérovým. Již počtvrté se do malebných ulic sjeli zdravotně postižení z celé České republiky i ze zahraničí, aby si v rámci Dne s handicapem prohlédli ta místa, na která se běžně nedostanou. S pomocí asistentů tělesně postižení návštěvníci zvládli každou překážku. Například i schody do zahrad českokrumlovského zámku.

Hlavní organizátor akce s názvem Den s handicapem Tibor Horvát přibližuje účel tohoto projektu následovně: „Snažíme se město přizpůsobit handicapovaným návštěvníkům takovým způsobem, aby se alespoň o tomto víkendu měli možnost podívat na jinak nedostupná místa.“ Letos byla poprvé otevřena specializovaná trasa pro zrakově postižené.

„Nevidomí mají příležitost poznat architekturu dotykem a seznámit se s historií budov například prostřednictvím fasád,“ upřesňuje Horvát. Jeho slova vzápětí potvrdila jedna z přítomných dam: „Z těch zdí jsem rukama vyčetla celou historii této radnice,“ usmívala se Irena Brychtýnová. Tělesně postižení návštěvníci se jednoznačně shodují na tom, že míst, která by byla přístupná i s vozíkem, příliš není. „Při procházce Českým Krumlovem jsme s přítelkyní našly jeden bezbariérový hostinec. Byl sedmý v pořadí těch nepřístupných,“ zdůraznila jedna z návštěvnic města.

Tisková mluvčí Městského úřadu Českého Krumlova Jana Zuziaková omlouvá nedostatek bezbariérových míst ztíženou možností jejich budování: „Český Krumlov je historické město a zejména v jeho centru se přednost města stává i jeho slabinou. Ne všude je možné vybudovat bezbariérové přístupy.“

Do Českého Krumlova přijeli návštěvníci nejen od nás, ale také z Rakouska a z Belgie. O akci Den bez bariér je každým rokem stále větší zájem. Letos si českokrumlovské památky prohlédly více než dvě stovky tělesně postižených.