Krnovské opravny a strojírny mají bez železničního spojení problém

Události v regionech: Firmy čekají na obnovení železniční dopravy (zdroj: ČT24)

Řada firem na Krnovsku netrpělivě čeká, až bude region po povodních znovu dostupný i po železnici. Mezi nimi Krnovské opravny a strojírny, které už výrobu po záplavách zčásti obnovily. Bez kolejí ale nejsou schopné dostat většinu produkce, především železniční vagony, z areálu. Správa železnic věří, že trať z části znovu zprovozní v posledních týdnech roku.

Povodeň zasáhla osmdesát procent Krnovských opraven a strojíren, areálem tekla řeka. Ještě před měsícem byla v šatnách a zázemí pro pracovníky krnovského podniku voda, výška hladiny měla přes jeden metr.

Zaměstnanci teď hlavně uklízí, přibližně polovina už pracuje na zakázkách. Například pro pražský dopravní podnik. „Jedeme zhruba na padesát, šedesát procent. Samozřejmě máme problém, protože jsme opravna železničních kolejových vozidel, a koleje do Krnova, ať už od Bruntálu, Opavy, Jeseníku, nejsou v provozu,“ nastínil generální ředitel Krnovských opraven a strojíren Ondřej Bezruč.

Tramvaje tvoří třetinu produkce celého podniku a mohou odjet po silnici na náklaďácích. U vagonů čeká firma na řešení Správy železnic. „Máme tady nějakou zásobu práce, tipujeme to na měsíc, kdy jsme schopni si nějak vystačit. Nicméně pokud se nám nepovede zprovoznit železnici alespoň z jednoho směru, tak budeme mít zásadní problém,“ poznamenal Bezruč.

„Obnovení provozu na úseku Krnov–Skrochovice předpokládáme stejně jako na úseku z Krnova do Jindřichova ve Slezsku v druhé polovině prosince. V polovině prosince předpokládáme také dokončení oprav a obnovení provozu na Osoblažce,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Propouštět nechtějí

Propouštět v krnovském podniku určitě nechtějí. Vědí, že znovu by kvalifikované pracovníky nesehnali. „Uděláme všechno pro to, abychom si stavy zaměstnanců zachovali. Pokud bude ten problém, že nebude práce, tak budeme muset využít nějaké prostoje, nebo budou muset být zaměstnanci na šedesáti procentech doma,“ nastínil Bezruč.

Stát odhadl škody na své dopravní infrastruktuře na deset miliard korun. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by vláda mohla tento týden poslat obcím čtyřicet tisíc pro každou vyplavenou domácnost a také peníze na opravu vodovodů a kanalizací. Se zástupci nejpostiženějších míst chtějí ministři jednat přímo na místě.

„Chceme pozvat starosty a starostky z dotčených obcí s rozšířenou působností, kde trvá stav nebezpečí. Nejdříve v Moravskoslezském a pak v Olomouckém kraji, abychom přímo debatovali otázky, které je trápí,“ řekl Stanjura. „V pátek by mohly odcházet první peníze na konkrétní účty konkrétním obcím,“ dodal ministr.

Škody firem v obou krajích budou miliardové. Konečná čísla bude řada z nich znát až po zimě.