Hladiny šumavských řek pomalu klesají, Otava se vrátila na druhý povodňový stupeň

Nebezpečí povodní hrozí na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy (zdroj: ČT24)

Na jihozápadě Čech až do úterního večera vydatně pršelo. Kvůli intenzivním srážkám spolu s táním sněhu hrozilo na Šumavě v povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy vystoupání hladin na desetiletou až dvacetiletou povodeň. Kulminaci meteorologové předpokládali v noci na středu. Otava v Rejštejně a v Sušici klesla před devátou večer ze třetího povodňového stupně na druhý. Na prvním povodňovém stupni je Vydra v Modravě na Klatovsku.

Otava, která vzniká u Čeňkovy Pily soutokem Vydry a Křemelné, měla v pondělí v poledne hladinu na 79 centimetrech a průtok deset metrů krychlových vody za sekundu. Prvního povodňového stupně na 140 centimetrech dosáhla v úterý v 8:50 a během dvou hodin stoupla na 161 centimetrů a průtok 86 metrů krychlových za sekundu, což znamená druhý stupeň.

Po poledni už přesáhla výšku 180 centimetrů, což znamená třetí stupeň povodňové aktivity. Třetího stupně dosáhla Otava v 16:30 také v Sušici, zde hladina vystoupala na 176 centimetrů. Hladina pak několik hodin kolísala zhruba mezi 185 až 190 centimetry, ve 20:40 klesla opět na druhý povodňový stupeň. Do normálu by se měla vrátit ve středu v poledne.

Otava se místy vylila na louky. „Nic vážného se neděje, jsme na to zvyklí, žijeme s tou řekou a známe ji. Voda v ní rychle přijde a rychle odejde,“ řekl odpoledne starosta Rejštejna Horst Hasenöhrl.

iReportér: Na západě Čech se rozvodňují řeky (zdroj: iReportér - Václav Sklenář)

Vydra na Modravě měla v pondělí v poledne výšku hladiny 68 centimetrů a průtok 5,8 metru krychlových za sekundu, během úterý vystoupala maximálně na 147 centimetrů a průtok 46,5 metru krychlového vody za sekundu. Na první povodňový stupeň se vrátila po osmé hodině večer.

Někde spadlo až 60 milimetrů srážek

Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu v úterý napršelo na Šumavě přes 50 milimetrů srážek. Nejvíc jich spadlo v Prášilech, a to 61,4 milimetru, na Březníku u Modravy 44,9 milimetru. V Železné Rudě napršelo přes 42,6 milimetru, v Hojsově Stráži 41,6 a na Filipově Huti u Modravy 37,1 milimetru.

Výstražné informace ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Pod Krkonošemi a Jeseníky byla situace klidnější

Na Šumavě pršelo od pondělí, během úterního večera by se měly srážky změnit na sněhové. Upozornění meteorologů na povodňovou bdělost v Jihočeském a Plzeňském kraji platí až do středečního večera. Do téže doby platí i povodňová bdělost pro oblast Jilemnice, Semil, Tanvaldu a Železného Brodu a pod Jeseníky pro oblast Králíků, Rýmařova, Jeseníku, Šumperku a Zábřehu. Tající sníh tam může také zvýšit hladiny řek, z břehů by se ale voda vylévat neměla.

Déšť a tání zvedly hladiny řek také v Libereckém kraji, některé dosáhly prvního povodňového stupně, podle předpovědi meteorologů by ale hladiny dál výrazněji stoupat neměly.

Řeka Desná v Loučné nad Desnou v Jeseníkách
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Labe v profilu Vestřev dosáhlo večer krátce třetího povodňového stupně. Po půl deváté ale začalo klesat. Hladiny Divoké Orlice v Orlickém Záhoří, Bělé v Jedlové v Orlických horách a několika dalších stanicích na Labi přesáhly hranici prvního stupně povodňové aktivity. Na vývoj počasí vodohospodáři reagovali odpouštěním přehrad Labská ve Špindlerově Mlýně i Les Království u Dvora Králové nad Labem.

V Libereckém kraji se dostala na Jablonecku na první povodňový stupeň Jizera v Železném Brodě, Kamenice v Plavech a Mumlava v Harrachově. Hasiči měli do 16:00 v souvislosti s počasím jedenáct výjezdů ke spadlým stromům, čerpání vody nebo monitoringu toků.

Povrchová vrstva půdy je vodou nasycená

Podle serveru Intersucho.cz je půda aktuálně v povrchové vrstvě prakticky nasycená. To může mít za následek, že i jen poměrně malé množství tajícího sněhu stejně jako méně intenzivní srážky mohou způsobit rychlé zvýšení hladin vodních toků.

Nasycenost půdy v povrchové vrstvě
Zdroj: intersucho.cz