Exekutor rozprodává majetek obce kvůli dluhům

Dobrná - O hřiště nebo pozemky pro výstavbu rodinných domků přišli lidé v Dobrné na Děčínsku. Majetek obce, která má víc než desetimilionový dluh, totiž začal rozprodávat exekutor. Díky jeho zásahu klesl dluh o dva a půl milionu, obec se i tak potýká s vážnými problémy. Podle místních způsobil původní dluh bývalý starosta Martin Forró. Policie už jej obvinila ze zneužití pravomoci a zpronevěry.

Zastupitel Dobrné Josef Čech (nez.) se situaci pokoušel řešit: „Po jednání s krajským finančním úřadem klesl dluh o milion, exekucí pozemků pak o další jeden a půl milionu.“ Jenže obec je dál zcela paralyzována - nefunguje obecní úřad ani veřejné osvětlení. Zastupitelé se pokoušeli získat úvěr u soukromé investiční firmy. „Všude jsme byli neúspěšní, nemáme účetně uzavřený minulý rok a nikdo s námi nechce nic mít,“ komentuje marnou snahu.

Obviněný bývalý starosta Martin Forró byl už loni v souvislosti s hospodařením obce potrestán podmínkou za zneužití pravomoci veřejného činitele. Další obvinění se také týká machinací na obecním úřadě. Podle děčínského okresního zástupce Ladislava Syrového se šetření týkalo především účetnictví a celkového hospodaření obce. Bývalému starostovi teď za zneužití pravomoci veřejného činitele a zpronevěru hrozí až deset let vězení.