V předvolební debatě Zlínského kraje se hovořilo o hrozbě povodní a projektu zlínské nemocnice

Předvolební debata v Zlínském kraji (zdroj: ČT24)

Česká televize před krajskými volbami nachystala třináct předvolebních debat. Do studia zve vždy osm lídrů kandidátek s největším volebním potenciálem z průzkumu volebního potenciálu dvou agentur: Kantar CZ a Data Collect. V každém kraji se debata zaměřuje na témata, která dominují místní politice. V pátek 13. září se debata věnovala Zlínskému kraji.

Prvním tématem debaty byla aktuální situace okolo extrémních srážek a hrozících povodní.

„V tuto chvíli je situace v kraji stále klidná, voda se zatím vsakuje, případně ji pojímají přehrady,“ ujistil lídr kandidátky ANO Radim Holiš. To se ale podle něj může změnit v řádu hodin, kdy mají přijít vyšší srážky. „Jsme ve střehu, přijde doba, kdy budou potřeba zásahy integrovaných složek. Jejich členy dlouhodobě podporujeme, stejně jako dobrovolné hasiče,“ doplnil. K přípravě na povodňovou situaci poznamenal, že kraj od středy alarmuje všechny starosty, aby byly obce na velké srážky připravené. „Máme vytipovaná kritická místa, myslím si, že nejdůležitější bude následujících 24 hodin. Víme o místech, která se v případě stoleté vody zaplaví, a jsme připraveni na evakuaci, pokud bude nutná,“ ujistil.

„Myslím si, že všechny složky, včetně obcí a měst, zareagovaly rychle,“ prohlásil k přípravě na možné záplavy lídr kandidátky Starostů pro Zlínský kraj Tomáš Chmela. Doplnil, že má za to, že nikdy v historii Česka se nepřistupovalo k opatřením proti povodním s takovým předstihem. Chmela vyjádřil zvláštní díky i dobrovolným hasičům, bez kterých by současná povodňová vlna prý pravděpodobně nebyla zvládnutelná. Uvedl, že by je rád v regionu více podporoval. Dále řekl, že problém s povodněmi v kraji je komplexní. „Je velmi důležité, a to většina obcí dělá, pracovat s krajinou a snažit se, aby zadržovala vodu,“ zmínil způsob, jak podle něj lze podobným situacím předcházet.

Podle lídra uskupení K21 ZLÍNSKÝ KRAJ 21. STOLETÍ Jiřího Čunka je aktuální situace odlišná oproti těm z let 2002 a 1997, kdy byly povodně neočekávané. Věří, že pokud budou kulminovat řeky, kraj je v rámci možností připravený. Vysvětlil také momentální vyšší průtok řeky Moravy: „Všechny přehrady na jejím povodí se postupně vypouštějí a voda z nich se setkává. Průtok je tedy tímto ‚dotován‘, ale jakmile začne hladina více stoupat, vypouštění se samozřejmě zastaví.“ Podle Čunka je nutné zastavení staveb na březích, které jsou při povodních rizikové. To by dle něj mohla zajistit změna územních plánů a vyčíslení ceny případných povodňových opatření pro plánované stavby, které by mohly takové projekty odradit.

Lídr kandidátky ODS Tomáš Goláň v debatě ubezpečoval, že co se týče povodní, lidé v Otrokovicích i v jiných obcích Zlínského kraje mohou mít nyní klidné spaní. Myslí si, že i město Zlín, kde je zastupitelem, je na případné záplavy dobře připraveno. „Samozřejmě věřím Zlínskému kraji a věřím panu hejtmanovi, že tuto situaci perfektně zvládnul,“ nechal se slyšet Goláň. Doplnil, že ve spolupráci s Povodím Moravy jsou upouštěny všechny nádrže v kraji. I díky tomu by mohla situace tentokrát dopadnout dobře, řekl. V debatě rovněž zmínil, že si nedokáže představit, že by někdo povolil výstavbu nových domů v rizikových místech kolem řek. „Chtělo by to probrat konkrétní situaci, kdy byly povoleny nové stavby v záplavovém území,“ uvedl.

Lídr kandidátky SPD Lubomír Nečas sdílel Goláňův optimismus a věří, že Otrokovice jsou oproti minulosti mnohem lépe připraveny. „Situace je diametrálně odlišná oproti povodním před pětadvaceti lety, které byly velmi kritické a město utrpělo ohromné škody,“ řekl. Lidem doporučil, aby si v případě evakuace připravili všechny nutné léky a ideálně si k sobě napsali i jejich seznam. V diskuzi zmínil i problém s řekou Dřevnice, která protéká Zlínem. „Sice není velká, ale hrozí u ní vytopení sklepů spodní vodou. Občanům jsme již doporučili je vyklidit.“ Zkritizoval také generel Baťovy nemocnice, který podle Nečase nebere dostatečně v potaz možnost větších srážek a povodní. „Jsou tam místa, která mohou být zaplavena stoletou vodou,“ upozornil.

„Samozřejmě to sleduji s velkými obavami,“ řekla lídryně kandidátky Pirátů Hana Ančincová k současné situaci v Kroměříži, odkud pochází. Věří ale, že ji město zvládne. Vyzdvihla práci svých krajanů v boji se živlem. Zmínila, že oproti roku 1997 se Zlínský kraj v přípravě posunul dál. „Jsme jeden z mála krajů, který velmi důrazně a důsledně spolupracuje i s regionálním dobrovolnickým centrem,“ dodala. Vyzdvihla třeba i to, že jsou připravené sociální služby ohledně krizové pomoci. Za obrovskou výhodu Zlínského kraje považuje dlouhodobou přípravu na krizové situace. „Jednáme dopředu, máme připravené plány,“ řekla. Podotkla ale, že není dobře a děsí ji, kolik veřejných budov se nachází v záplavových oblastech, například různé domovy pro seniory.

Lídr uskupení Nezávislý HLAS pro Zlínský kraj Michal Dvouletý věří, že protipovodňový systém zatím funguje dobře. „Všechny jeho články vědí, co mají dělat. Myslím si, že kraj je rozhodně připraven.“ K otázce o připravenosti na víkendové extrémní srážky ovšem doplnil, že ne všechna opatření systému, která se v posledních letech připravovala, jsou hotova. „To je nutné si uvědomit. Po aktuálních srážkách bude potřeba najít bílá místa, na kterých musíme ještě zapracovat,“ myslí si. Jedním z nich by mohl být generel Baťovy nemocnice, kterým by se podle Dvouletého měl kraj dále zabývat a zpřesnit jej. „Zároveň bychom se ale měli soustředit na modernizaci nemocnice,“ uvedl.

„Určitě jsme připravenější,“ zmínila k současné situaci lídryně kandidátky STAČILO! Marie Pěnčíková s tím, že se vytvořilo od roku 1997 podél řeky Moravy a jejích hlavních přítoků mnoho protipovodňových opatření. „Teď to samozřejmě po tom čtvrtstoletí bude velká zkouška, jestli jsou dostačující, protože jsme se prostě s tou situací během té doby nesetkali,“ řekla. Myslí si, že připravenější je tentokrát Zlínský kraj i jako území, nejen jako úřad. Vyzdvihla rovněž přínos dobrovolných hasičů. „Ukazuje se, že to jsou přesně ty jednotky, které nutně potřebujeme,“ prohlásila. Ohledně výstavby veřejných domů u břehů řek v záplavových územích řekla, že si myslí, že jde o vzácná „pochybení jednotlivců“ spíše než o obecný problém.

Projekt zlínské nemocnice

Ve druhé části předvolební debaty se lídři kandidujících uskupení vyjadřovali ke zrušenému projektu nové nemocnice, který byl nahrazen rekonstrukcí Baťovy nemocnice ve Zlíně. Součástí diskuse byl také problém s nedostatkem lékařského personálu.

„Nejsme zatím v situaci, kdy bychom museli omezovat služby,“ uvedl lídr kandidátky ANO Radim Holiš. Podle něj ale řada nemocnic přijala stav bdělosti. Návrh nového zařízení odmítl. „Prokázali jsme, že bychom museli pozastavit všechny ostatní projekty – ať už by šlo o dopravu, zdravotnictví, nebo školství,“ vysvětlil. Dále doplnil, že před minulými volbami dostal mandát k modernizaci Baťovy nemocnice, do které se investovalo téměř třikrát více, než v období před nynější končící čtyřletkou.

Lídr kandidátky Starostů pro Zlínský kraj Tomáš Chmela zmínil, že jeho strana před čtyřmi lety projekt výstavby nové krajské nemocnice prosazovala. Občané Zlínského kraje však podle něj nemají lepší zdravotní péči v tuto chvíli již příliš dlouho. „Občané, voliči, již dvanáct let čekají na to, až se politici dohodnou,“ prohlásil s tím, že Starostové jsou připraveni si plácnout na to, aby se rekonstrukce co nejdříve rozjela. „Spokojenost (občanů) s péčí v Krajské nemocnici Tomáše Bati klesá,“ upozornil.

Lídr uskupení K21 ZLÍNSKÝ KRAJ 21. STOLETÍ Jiří Čunek výstavbu nové nemocnice dlouhodobě podporuje. „Nacházela by se na místě, kde nehrozí zatopení a stavba by neomezovala pacienty,“ argumentoval. Je proti rekonstrukci, která podle něj bude „velmi zdlouhavá, práce na ní budou trvat dvacet let“. Zrušený projekt nové nemocnice Čunek srovnal s výstavbou v Banské Bystrici, která bude hotova v roce 2028. „Slovenský projekt stál zhruba sedm a půl miliardy korun, a rekonstrukce staré nemocnice bude v odhadu dvakrát dražší,“ poznamenal.

Lídr kandidátky ODS Tomáš Goláň uvedl, že projekt nové krajské nemocnice poctivě studoval a byl jeho hlavním odpůrcem. „Chodil jsem i jako senátor na krajská zastupitelstva a vysvětloval, proč je ta nemocnice takový, řekněme, nereálný projekt,“ zmínil. Podle něj se nedá očekávat, že bude počet zdravotníků v kraji rapidně narůstat, což je jeden z důvodů, proč by nová nemocnice nefungovala. „My máme prvotně nedostatek zdravotníků ve specializovaných pracovištích na fakultních nemocnicích,“ podotkl.

„S personálem je ve Zlínském kraji problém, a je to problém celostátní, a možná bych řekl i Evropský. Mladí lékaři po škole nám putují po celé Evropě,“ řekl v debatě lídr kandidátky SPD Lubomír Nečas. Zlínský kraj má podle něj štěstí, že je blízko Slovensku, odkud přichází hodně lékařského personálu. Není si jistý, zda by problém s nedostatkem zaměstnanců vyřešilo navýšení kapacit oborů. „Máme tam mnoho zahraničních studentů, kteří nám odcházejí pryč. Možná by stačilo je udržet u nás, například efektivnější prací v nemocnicích,“ míní.

„Pro nás je priorita nesázet na jednu kartu,“ prohlásila k otázce stavby nové nemocnice lídryně kandidátky Pirátů Hana Ančincová. Podle ní je současný systém se čtyřmi okresními nemocnicemi v kraji dobře rozložený, proto není třeba stavět další. Myslí si, že hlavním problémem ve zdravotnictví je pak nedostatek mediků a lékařů. „Díky pobídkám, dotačním programům Zlínského kraje se podaří konečně i navyšovat personál,“ uvedla. Dále ale řekla, že bude třeba ve Zlínském kraji zajistit dostatek sociální péče, protože se do roku 2030 stane statisticky nejstarším v České republice.

„Máme za sebou dlouhé diskuse o tom, proč nestavět novou nemocnici, ve kterých padly jasné argumenty, proč není (projekt) proveditelný,“ uvedl lídr kandidátky uskupení Nezávislý HLAS pro Zlínský kraj Michal Dvouletý. Podle něj by se musely ostatní projekty buď úplně zastavit, nebo výrazným způsobem omezit. Reagoval i na Čunkova slova: „Srovnání s Banskou Bystricí není přesné, ta má méně lůžek, než kolik ve Zlíně současně potřebujeme.“ Podle Dvouletého již není čas se vracet k minulým plánům. „Soustřeďme se na rekonstrukci a na zlepšení generelu Baťovy nemocnice,“ vyzval.

Lídryně kandidátky STAČILO! Marie Pěnčíková prohlásila, že její strana patřila k velkým kritikům výstavby nové krajské nemocnice, kterou označila za „megalomanský“ projekt. „Není to přece jenom o budově a vybavení, ale i o personálu a rozložení zdravotní péče v kraji,“ míní. Podle ní se v plánu nového zařízení třeba zvažovalo, že se některá oddělení v kroměřížské nemocnici naopak zruší, což by prý vytvořilo problémové dojezdové vzdálenosti. „Jsem ráda, že současně dobíhající zastupitelstvo řeší rekonstrukci nemocnice Tomáše Bati,“ řekla.

Do předvolební debaty o Zlínském kraji byli pozváni zástupci těchto uskupení:

  • ANO – Radim Holiš
  • Starostové pro Zlínský kraj – Tomáš Chmela
  • K21 ZLÍNSKÝ KRAJ 21. STOLETÍ – Jiří Čuněk
  • ODS – Tomáš Goláň
  • SPD – Lubomír Nečas
  • Piráti – Hana Ančincová
  • Nezávislý HLAS pro Zlínský kraj – Michal Dvouletý
  • STAČILO! – Marie Pěnčíková