Adoptuj panenku a zachráníš dítě

Valašské Meziříčí - Adoptuj panenku a zachráníš dítě, tak se jmenuje mezinárodní akce, do které se zapojila Městská knihovna ve Valašském Meziříčí. Jejím cílem je získat peníze na celosvětovou očkovací kampaň pro děti z rozvojových zemí. Ojedinělou akci pořádá Český výbor pro UNICEF.

Do mezinárodního projektu Adoptuj panenku a zachráníš dítě se zapojily nejenom pracovnice Městské knihovny ve Valašském Meziříčí - ale i studentky Střední průmyslové školy stavební. Ty některé textilní hračky samy vyrobily a přinesly do knihovny,kde se budou prodávat.

Na panenky měly studentky svůj vlastní střih, aby se jim to lépe šilo. Střih od UNICEFu jim totiž přišel poněkud miminkovský. Podle studentek bylo nejtěžší udělat vlasy, které jsou našity velmi husto, a uplést copánky.

Další panenky zašle Český výbor pro UNICEF. Každá z nich představuje dítě z rozvojových zemí,které bude z peněz získaných prodejem hraček naočkováno proti smrtelným dětským chorobám. O panenky je v knihovně velký zájem.

Oslovení návštěvníci projevili o panenky velký zájem, zaměření akce je zaujalo. Někteří si ani panenku nekupují poprvé. „Základní školy si to třeba berou jako maskoty, že si každá třída koupí jednu panenku,” říká Jana Masaříková ze Střední průmyslové školy stavební ve Valašské Meziříčí.

„Každý, kdo si koupí jednu panenku, tak získá rodný list panenky a pohlednici. Tu pohlednici potom pošle tvůrci té panenky s tím, že ta panenka u něj našla nový domov,” vysvětluje princip adopce ředitelka Městské knihovny ve Valašském Meziříčí Zdeňka Slimáčková. Pracovnice městské knihovny budou prodávat panenky do konce letošního roku.