I v sobotu Česko zasáhnou bouřky. V pátek napadlo nejvíc vody na Choceňsku

Události: Škody po bouřkách (zdroj: ČT24)

Po pátečních prudkých bouřkách bude v Česku pršet i v sobotu. Nízké nebezpečí bouřek podle Českého hydrometeorologického ústavu hrozí v sobotu odpoledne na celém území republiky kromě Moravskoslezského kraje a severu Olomouckého kraje. V neděli už by počasí mělo být klidnější.

V pátek se bouřky začaly tvořit na severu a severovýchodě země. Postupně se přesunuly do pásu mezi severozápadem Čech a jihovýchodem Moravy. Přes noc pak srážky slábly.

Úhrny srážek se hodně lokálně lišily. Nejvíce vody, 78 milimetrů, napadlo na Choceňsku, většina z toho spadla bějem pouhých čtyřiceti minut. Hodně pršelo také v Praze. Někde řeky překročily první stupně povodňové aktivity.

Například u Bystřice nad Pernštejnem evakuovali kvůli stoupající hladině říčky Bystřice hasiči po bouřce v pátek večer 46 dětí a šest dospělých z letního tábora. Zázemí táborníci našli v základní škole v Bystřici, sdělila mluvčí krajských hasičů Petra Musilová.

Problémy byly i v dopravě - především na železnici. Voda po přívalovém dešti zaplavila trať mezi Chocní a Brandýsem nad Orlicí. Vlaky se zastavily taky mezi pražským Smíchovem a Radotínem. Provoz je už v obou případech obnovený.

V jihočeských Volarech zase tekla v pátek večer po bouřce s přívalovým deštěm voda v ulicích, zaplavila sklepy a přízemí některých rodinných domů. V nejnižším bodě podle místních lidí protékalo městem i tři čtvrtě metru vody. Asi hodinu po dešti opadla a silnice byla znovu průjezdná, řekl starosta Vít Pavlík. Pracovníci technických služeb od rána v ulicích uklízejí.

Na Přerovsku bouřka v pátek poničila zemědělskému družstvu v Kokorách 16 chmelnic, vzniklá škoda se odhaduje na dvacet milionů kroun. Podle předsedy ZD Kokory Vladimíra Lichnovského jde o zhruba desetinu celkové plochy chmelnic, které největší producent chmele v regionu spravuje. Pohroma přišla týden před zahájením sklizně, kdy jsou porosty nejtěžší. Následky bouřky odstraňují i na ostatních místech v Olomouckém kraji.

„Zrovna u toho sedíme. V Nelešovicích nám spadly dva hektary a v Kokorách to je 14 hektarů. Při bouřce tady spadlo 45 milimetrů srážek během půl hodiny a do toho byl silný vítr. Tou tíhou vody a větrem, který se do narostlých porostů opřel, to lehlo. Spadly nám nové chmelnice, ten vítr byl tak silný, že spadlo i to, co by nikdy nespadlo. Pětačtyřicet milimetrů je moc, je to 4,5 kýblů na každý metr čtvereční. Když vylijete takové množství kýblů po celé ploše stovek hektarů, je to nepředstavitelné množství,“ uvedl Lichnovský.

Podle něj jde o jednu z největších pohrom, které družstvo za poslední roky postihlo. Škody budou v sobotu na chmelnicích mapovat zástupci pojišťovny, v úterý by měli nastoupit najatí pracovníci, kteří budou muset nejprve ostříhat dráty, poté se budou postupně likvidovat sloupy a ostříhávat révy, které se musejí vyvézt.

Následky bouřky odstraňují hasiči stále i v nedalekých Čelechovicích, které leží mezi Kokorami a Nelešovicemi. „Až do večera budeme odstraňovat následky lokální průtrže mračen. Z okolních mnohadesítekhektarových polí to spláchlo bahno. Máme nasazenu těžkou mobilní požární techniku, pracují profesionální i dobrovolní hasiči a dobrovolníci,“ řekl mluvčí hasičů Radek Buryánek. Bahno zaplavilo nejen ulice, ale dostalo se i do zahrad a sklepů. 

Páteční přívalové srážky v Olomouckém kraji zaměstnaly hasiče hlavně v okresech Olomouc, Přerov a Šumperk. Evidovali zhruba pět desítek událostí, šlo hlavně o odstranění spadlých stromů a čerpání sklepů.

Další srážky

V sobotu se situace prakticky nezměnila a bouřky hrozí na celém území kromě severovýchodu. Neměly by však už být tak silné, i když mohou přinášet kroupy. Meteorologové očekávají srážky kolem čtyřiceti milimetrů.

Počasí – výstraha před bouřkami
Zdroj: ČT24

V neděli může déšť doznívat i po ránu, nejspíš na jihozápadě Čech. Přes den už bude převládat polojasná a jasná obloha. Odpoledne na jihozápadě Čech a východě republiky může zase pršet.

Má se také oteplit. Ze sobotních 23 až 27 stupňů Celsia teplota zřejmě vyšplhá v neděli až na 29 stupňů.