Zemřel choreograf a tanečník Richard Hes

Praha - Zemřel choreograf a zakladatel taneční skupiny UNO Richard Hes. Informoval o tom Český rozhlas Radiožurnál. Padesátiletý Hes podlehl rakovině slinivky. Dlouhodobě pobýval v hospicu Štrasburk v pražských Bohnicích.

Hesovo úmrtí potvrdil producent Janis Sidovský. Zpěvák Pavel Vítek uvedl, že právě Richard Hes ho naučil tančit: „Na naše legendární Kočky budu vždycky vzpomínat. A také na krásné tři roky, kdy jsem hrál v jeho Draculovi… Richard si uměl život užít.“

Dance company UNO

Richard Hes se narodil 5. července 1963 v Mladé Boleslavi. Vystudoval taneční oddělení pražské konzervatoře. Roku 1986 založil oceňovaný soubor Dance company UNO. Základ souboru tvořili absolventi jednoho ročníku tanečního oddělení pražské konzervatoře, kteří se v průběhu studia pod vedením Richarda Hese věnovali novým tanečním směrům.

Během dalších let přineslo UNO na česká jeviště sehranou taneční skupinu, která neměla v oboru konkurenci. Stala se ceněným partnerem hvězd české populární muziky, kterou obohatila breakdancem a dalšími moderními styly. Skupina UNO spolupracovala s Jiřím Kornem, Lucií Bílou, Helenou Vondráčkovou, Josefem Lauferem i Danielem Hůlkou.

Členové skupiny připravili i několik ryze tanečních projektů. Mimo jiné Dance Express, Šachmat, Carmen, Nikita & Biliár. Kromě svého hlavního choreografa na nich spolupracovali s Ondřejem Soukupem, choreografem Petrem Šimkem a mimem Michalem Nesvadbou.

Dracula, West Side Story, alkohol

V 90. letech se UNO stalo součástí dalších projektů Richarda Hese a Egona Kulhánka, účinkovalo v muzikálech Dracula nebo West Side Story, od roku 1999 připravuje produkce pro Křižíkovu fontánu (Malá mořská víla, Carmen, Romeo & Julie). Po 20 letech od jejich vzniku Hes s muzikantem Ondřejem Soukupem oprášili představení Šachmat a Nikita.

Úspěšnou kariéru vážně poznamenala závislost na alkoholu. Po úspěšné léčbě se však Hes dokázal znovu vrátit na vrchol. Poté se objevil třeba coby jeden z porotců v taneční soutěži Star Dance. Vytvořil mnoho televizních a filmových projektů.

Roku 2013 mu byla diagnostikována zhoubná rakovina slinivky. V poslední době pobýval v pražských Bohnicích v hospicu Štrasburk. V médiích se minulý týden objevila zpráva, že se Hes pokusil o sebevraždu skokem z okna, později se ovšem ukázalo, že si zranění způsobil pádem ze schodů. Dnes podlehl své nemoci.

O své závislosti Richard Hes promluvil v pořadu 13. komnata:

13. komnata Richarda Hese (zdroj: ČT24)