Violoncellista Maisky se v Praze opře do strun

Praha - Jeden z nejvyhledávanějších světových violoncellistů Mischa Maisky vystoupí v neděli 9. prosince ve Dvořákově síni Rudolfina s Pražskou komorní filharmonií (PKF). Kromě nedělního koncertu doprovodí orchestr Maiského ještě o den později v koncertní síni Musikverein ve Vídni.

V Praze se Maisky představí v Čajkovského Nokturnu pro violoncello a orchestr, Bruchově skladbě Kol Nidrei a Haydnově Violoncellovém koncertu č. 1. Koncert doplní orchestrální interpretace Mozartovy Symfonie č. 38 a Haydnova Symfonie č. 97. PKF bude řídit dirigent Milan Turković.

Maisky se vrátí do Česka už poněkolikáté, často zde hostuje na tuzemských festivalech klasické hudby. Odborníky je uznáván pro osobitou hru, kterou podtrhuje poetickou jemností, brilantní technikou a temperamentem.

Mischa Maisky. Čtyřiašedesátiletý virtuos pochází sice z Lotyšska, usadil se ale v Izraeli. Jako jediný hráč na violoncello na světě byl žákem obou legendárních hudebních mistrů - Mstislava Rostropoviče i Gregora Pjatigorského. V uplynulém čtvrtstoletí vydal více než 30 nahrávek, některé s Vídeňskou a Berlínskou filharmonií, Londýnským symfonickým orchestrem nebo Izraelskou filharmonií. Mnohá alba získala prestižní ocenění, pětkrát Record Academy Prize v Tokiu, třikrát cenu Echo, Grand Prix du Disque v Paříži a rovněž byly nominovány na cenu Grammy.

Slavný violoncellista Maisky potěší Prahu (zdroj: ČT24)