Pro Festival spisovatelů existuje pouze budoucnost

Praha – Třináct prozaiků a básníků, včetně tří českých, hostí 22. Festival spisovatelů Praha. Od 14. do 18. dubna se spolu s literárními osobnostmi bude ptát, kam směřujeme. Existuje pouze budoucnost, zní totiž téma letošního ročníku.

„Je-li současnost nevyřešená minulost, jakou můžeme čekat budoucnost? Jak budoucnost viděli v minulosti a jaká je její představa dnes? Zdá se, že dnešku vládne mnohé z futurismu počátku dvacátého století – násilí, rychlost, ničení. Podívejme se na futurismus v kontextu světové kultury bez nánosu ideologií,“ komentuje tematické zaměření 22. ročníku prezident festivalu Michael March.

O tématu bude hovořit třináct spisovatelů: portugalský prozaik António Lobo Antunes, španělský experimentální básník, esejista a prozaik Juan Goytisolo, indická spisovatelka Anita Desai, básník a disident Duo Duo z Číny, do češtiny hojně překládaný britský spisovatel Hanif Kureishi, básník a hudební skladatel Jan Erik Vold z Norska, hvězda turecké literatury Gündüz Vassaf, holandský excentrik Arnon Grunberg, egyptský prozaik Hamdy el-Gazzar a americký básník Jerome Rothenberg. České spisovatele zastupují ve Francii žijící prozaik Patrik Ouředník, Martin Vopěnka a Emil Hakl.

  • António Lobo Antunes zdroj: Festival spisovatelů Praha
  • Jerome Rothenberg zdroj: Festival spisovatelů Praha

Čtrnáctým účastníkem bude alespoň svými texty americký básník John Ashbery, jehož básně zazní v podání Moniky Načevy při nedělním galavečeru Ať žije budoucnost. V rámci večera bude udělena Cena Spirose Vergose za svobodu projevu, určená osobnosti literatury, které svým dílem a životním příkladem prosazují základní práva člověka. Druhé festivalové ocenění – Cena Waltera Sernera – je spojeno s tvůrčí literární soutěží pro studenty středních škol.

Hlavním dějištěm autorských čtení, moderovaných diskusí a autogramiád bude převážně Nová scéna Národního divadla. Pořady budou simultánně tlumočeny do češtiny a angličtiny a živě přenášeny na internet. První program se ale odehraje v pražské Městské knihovně, kde bude promítán film Venuše podle scéáře Hanifa Kureishiho a snímek Tirza, adaptace stejnojmenného románu Arnona Grunberga.