Prázdninová Telč hostí nejdelší hudební festival v Česku

Telč - Po sedmnáct večerů bude malebné renesanční městečko Telč hostit nejdelší hudební festival v Česku. Prázdniny v Telči se tento rok konají již po šestadvacáté a návštěvníkům nabídnou hudební vystoupení všech žánrů, divadelní představení, výstavy nebo umělecké dílny. Slavnosti 25. července zahájilo vystoupení francouzsko-balkánské dechovky, v průběhu následujících dní se na pódiích města objeví Bratři Ebenové, Hradišťan nebo hudební soubor pražského divadla Sklep. Festival potrvá do 10. srpna.

Zahájení festivalu proběhlo v italském středověkém duchu, prvním představením otevírajícím letošní ročník byla Shakespearova tragédie Romeo a Julie v odlehčeném podání Teátru Víti Marčíka. „Je to velká látka ztvárněná v komediantském duchu. Prostě se Shakespeare  dostal do rukou šmíry,“ naznačil nevšední pojetí představitel Romea Vítek Šustr.

Hudební sekci zahájila francouzsko-balkánská lidová hudba Sergent Pépére společně s vokální kapelou Exfanta. „Můj trumf je zpěvačka z Izraele Talya G. A Solan, se svojí kapelou Izraelik ansambl,“ pochlubil se pořadatel festivalu Milan Medvěd Kolář. Zpěvačka je přitom ve své zemi velmi výraznou postavou hudební scény a koncertovala i pro izraelského prezidenta Šimona Perese.

Prázdniny v Telči totiž už dávno nejsou pouze folkovou událostí, ale pojímají stále více hudebních žánrů, které se v neobvyklém prostředí renesančního města nečekaně kloubí. Návštěvníci mohou očekávat hudební fúze Jarret s Hradištanem nebo Vlasta Redl s Ivanem Hlasem. Vystoupí i legendy českého folku, rocku a alternativy. K poslechu zahraje Spirituál Kvintet, Michal Prokop, Bratři Ebenové nebo Žalman, který zde stejně jako Nezmaři oslaví třicet let existence. Vystoupí i hudební orchestr divadla Sklep, v němž se představí mj. Tomáš Hanák.