Národní muzeum restauruje syrské artefakty. Poškodili je bojovníci IS

Studio ČT24: Národní muzeum zrekonstruuje syrské památky (zdroj: ČT24)

Až dvě desítky poškozených vzácných historických předmětů ze Sýrie dorazilo do restaurátorských dílen Národního muzea. Část památek během války poničili teroristé z takzvaného Islámského státu. Nyní je v Česku čeká dokumentace a oprava.

Mezi památkami jsou bronzové sošky, šperky nebo kamenné reliéfy staré až čtyři tisíce let. Předměty pocházejí z různých oblastí a z různých historických epoch. Ne všechny byly zničeny během bojů, některé přišly k úhoně i špatným skladováním.

S transportem pomohla česká armáda. Dopravila například bronzového bůžka Amora z římského období nebo náhrobní reliéf ženy z Palmýry, který je datován do prvního nebo druhého století našeho letopočtu.

Část obličeje ženy urazili bojovníci takzvaného Islámského státu během války v Sýrii. „Žena je ozdobena krásným diadémem a vlasy má zakryté závojem,“ popisuje reliéf vedoucí archeologického oddělení Národního muzea Marika Tisucká, podle níž jde o výjimečné dílo.

Práce na dvanáct měsíců

Do Česka se dostala i silně poškozená soška bohyně Minervy. „Výběr byl samozřejmě především na syrské straně. Oni si museli říct, co potřebují restaurovat a co nám svěří do rukou a do péče,“ vysvětluje generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Volbu však ovlivnilo i to, že se muzeum specializuje na restaurování kovových předmětů.

Předměty se musí nejprve zanalyzovat. Následně se stanoví vhodné restaurátorské metody a postupy. Až poté přijde na řadu samotná oprava. Syřané tak obdrží nejen opravená díla, ale také kompletní dokumentaci včetně datace.

„Máme smlouvu se syrskou stranou, která stanovuje dvanáctiměsíční lhůtu. To znamená, že za dvanáct měsíců by se ty restaurované předměty měly vrátit do Damašku,“ předpokládá Lukeš. Památky by Národní muzeum chtělo před odesláním ještě krátce vystavit.

Pětiletá spolupráce

„Spolupráce Národního muzea v Sýrii trvá už téměř pět let. Téměř jak začal konflikt v Sýrii, tak v rámci speciálního vládního programu asistence a pomoci Sýrii Národní muzeum začalo spolupracovat s generálním ředitelstvím syrských památek a muzeí,“ vzpomíná Lukeš.

V první fázi česká strana dodávala především materiál na zakonzervování, ochranu a evakuaci sbírkových předmětů. Ve druhé fázi se památky přivezly do Česka. Poskytnutou pomoc lze podle Lukeše řádově vyčíslit na několik milionů korun.

„Česká republika byla první zemí, která přijela do Sýrie a podala pomocnou ruku. Později začala spolupráce s jinými státy jako s Itálií, Francií a podobně,“ dodává zástupce syrské ambasády v Praze Samir Masad.