Lucerna má Sklep. Manuál na záchranu světa dá v květnu

Divadlo Sklep poskytne divákům kin Manuál na záchranu světa. Tajemství svého úspěchu odhalí už v květnu v dokumentu, který mapuje čtyřicet pět let existence fenoménu tuzemské scény. Uskupení, oslovující generace svým svébytným humorem i poetikou, založili tehdy čtrnáctiletí David Vávra a Milan Šteindler ve sklepě domu babičky prvního z nich. Slavnostní premiéra proběhne 4. května v pražském kině Lucerna.

Tajemství Divadla Sklep aneb Manuál na záchranu režírovala Olga Dabrowská. „Je to vlastně love story, ovšem s tím malým rozdílem, že tentokrát se nepotkali lidé dva, ale asi tak sto padesát. No a co to způsobilo za poprask, zažíváme dodnes,“ říká o „sklepácích“.

Proti kameni vlídným slovem

Místo toho, aby se formující uskupení v době normalizace proti systému vyhranilo čitelným politickým postojem či přechodem do undergroundu, Divadlo Sklep se místo toho rozhodlo pro svéráznou poetiku. Během let si vybudovalo mnohdy až absurdní humor a tvůrčí svobodu. U publika členové souboru bodovali s typickou dikcí, neotřelými jazykovými spojeními a novotvary nebo s výtvarnou originalitou představení. A položili tak základ legendárním pořadům Česká soda a Šumná města. 

Celý Sklep je celý okruh mých známých nebo přátel. Já nikoho blízkého kromě nich nikdy neměl.
Tomáš Hanák
herec

V dokumentu se objeví jak zakladatelé divadla, tak další osobnosti, které s ním měly co dočinění. Diváci se tak mohou těšit na Davida Vávru, Milana Šteindlera, Tomáše Hanáka, Tomáše Vorla, Jiřího Fero Burdu, Ondřeje Trojana, Václava Marhoula, Evu Holubovou nebo Lenku Vychodilovou. V dokumentu kromě herců účinkují také vědecké kapacity rozličných oborů, například divadelní teoretik Jan Dvořák, filosof Erazim Kohák nebo psycholog Radek Ptáček.

V předpremiéře bude film uveden na plzeňském festivalu Finále.