Agnes byla člověkem, Matka Tereza světicí

Praha - Anežský klášter se 28. srpna stane svědkem premiéry představení Agnes, které formou fyzického divadla vypráví o životě Matky Terezy. Agens je původní jméno Matky Terezy, kterou tvůrci v inscenaci představují od pochybující dívky po ženu se silnou vírou a odhodláním konat dobré skutky.

„Přestože Matka udělala tolik dobrého, a možná právě proto, je těžké se při zpracování jejího díla vyhnout patosu. Pro nás je kromě obrazu dobrotivé pečovatelky důležité dotknout se toho, o co nestála, aby se o tom psalo a mluvilo: její skutečné nitro, osobní myšlenky a především pochyby. To říká mnohem více o významu její práce než klasická šablona nezlomné hrdinky,“ říká Alexej Byček, režisér inscenace.

  • Agnes zdroj: Mime Club
  • Agnes zdroj: Mime Club

Představení je pohybovým divadlem s prvky pantomimy a klaunérie, které nastudovali absolventi Katedry pantomimy pražské AMU Tereza Těšínská a Alexej Byček. Kromě prvků fyzického divadla se před zraky diváků odehraje i klasické monodrama, ovšem zabaleno do neklasické formy. „Pro nás je Matka Tereza opravdu velkou inspirací hlavně pro svůj životní postoj, kdy odmítala řešení věcí silou či dokonce násilím. A protože byla především člověkem, který hledal, tápal a nacházel, je úžasným objektem pro divadelní zpracování,“ doplnil Byček.

Autorské duo Tereza Těšínská a Alexej Byček v létě roku 2012 dva měsíce jezdili bez jakýchkoli technologií, s koněm a vozem po českých krajích a hráli pouliční divadlo v místních vesnicích a městečkách v Putování Divadla koněmVozem.

Rozhovor s režisérem Alexejem Byčkem (zdroj: ČT24)

Projekt Agnes vznikl za podpory Magistrátu hl. m. Prahy, Nadace Život Umělce, Národní Galerie v Praze a Mime Club o. s.