Rusko a Venezuela našly společné zalíbení v jaderné energetice

Moskva - Rusko pomůže Venezuele vybudovat její první jaderný reaktor. Dohodu uzavřeli prezidenti obou zemí v Kremlu. Venezuela od Ruska koupí technologie za celkem 1,6 miliardy dolarů. Rusko se už podílelo i na výstavbě jaderné elektrárny v íránském Bušeru. Země tak chce narušit dominanci Spojených států v oblasti jaderných technologií.

Rusko pomůže Venezuele při budování jaderné energetiky a „nehodlá ubrat plyn“ ani při rozvoji zbrojní spolupráce, prohlásil již minulý týden v Kremlu ruský prezident Dmitrij Medvěděv v rozhovoru se svým venezuelským partnerem Hugo Chávezem.

Spojené státy reagovaly prohlášením, že budou rusko-venezuelskou dohodu o výstavbě první venezuelské jaderné elektrárny velmi pečlivě sledovat. „Očekáváme od Venezuely, od Ruska, jakož i od dalších zemí, které si přejí být vybaveny takovým typem technologie, že budou respektovat mezinárodní závazky. Všechny signatářské země smlouvy o nešíření jaderných zbraní (TNP) mají práva i povinnosti,“ prohlásil mluvčí ministerstva zahraničí Philip Crowley.

Komentář Dušana Kobylky (zdroj: ČT24)

Dušan Kobylka, katedra jaderných reaktorů ČVUT

„Rusko v současné době nabízí více typů svých reaktorů, ale všechny jsou srovnatelné se západními technologiemi… Všechny lze zařadit do generace 3 či 3+ a splňují současné požadavky na bezpečnost.“

S odkazem na mrazivé vztahy mezi Venezuelou a USA Chávez poznamenal, že vidina využívání jaderné energie ve Venezuele může v některých státech „vyvolat různé emoce“. Medvěděv reagoval prohlášením, že „naše záměry jsou absolutně čisté a otevřené, chceme, aby náš partner měl k dispozici celou paletu energetických možností a dosáhl energetické nezávislosti“.

Hlava Venezuely v Moskvě podepsala i protokol o dvoustranné spolupráci do roku 2014. Jeho součástí je i rozšíření obchodní výměny, jejíž drtivá většina podle ruského tisku připadá na dodávky ruských zbraní. Rusko ve Venezuele buduje továrny na výrobu automatů a munice a závod, který bude poskytovat servis ruským bojovým vrtulníkům.