Řecko už myslí na odchod ze záchranného programu

Atény – Řecký rozpočet pro rok 2015, který prošel tamním parlamentem, počítá s menším rozpočtovým deficitem, větším hospodářským růstem a vyrovnané bilanci se blíží nejvíce za posledních několik desítek let. Mezinárodní věřitelé jej ale neodsouhlasili. Země chce předčasně opustit program mezinárodní finanční pomoci. Jeho poslední revizí měly Atény projít do dneška, stále se jim to však nepodařilo. Na dnešním jednání země eurozóny rozhodly prodloužit záchranný program až do konce února.

Trojice věřitelů Řecka, tedy Evropská komise, Mezinárodní měnový fond a Evropská centrální banka, požadovala po Aténách dodatečná opatření v objemu 1,7 miliardy eur, která by se odrazila v rozpočtových cílech na příští rok. Atény ovšem tyto požadavky odmítly, sdělil zákonodárcům premiér Antonis Samaras.

Rozpočet na příští rok počítá s růstem řecké ekonomiky o 2,9 procenta. Rozpočtový schodek by se měl snížit na 0,2 procenta hrubého domácího produktu z úrovně 1,3 procenta HDP v tomto roce. Mimo to plán předvídá také snížení daní, které Atény zavedly v době krize.

Řecko si nastavilo ambiciózní cíl, chce dřív opustit program zahraniční pomoci a získat zbytek přislíbených peněz. Na to ale potřebuje souhlas věřitelů. Země přitom chce pokračovat v reformách po svém. „Klíčem k růstu a snižování nezaměstnanosti je pokračovat v reformách i po skončení pomoci. Nový program nám nebudou vnucovat naši partneři, naopak jsme se sami rozhodli ho zavést, protože je to jediná cesta, která zajistí udržitelný růst,“ prohlásil řecký ministr financí Gikas Hardouvelis.

Řecko schválilo rozpočet na rok 2015 (zdroj: ČT24)

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat EU a MMF o finanční pomoc. Dohodlo se na dvou záchranných programech v celkové výši 240 miliard eur, výměnou muselo zavést masivní výdajové škrty a zvyšovat daně.

Mezinárodní záchranný program chtějí Atény opustit na konci letošního roku. Jednání s trojicí věřitelů nicméně blokuje právě jednání o rozpočtu. Aténám se kvůli těmto neshodám zatím nepodařilo projít poslední revizí programu. Ta je nezbytná k uvolnění zbývajících 1,8 miliardy eur (téměř 50 miliard korun) z programu.

Ministři financí eurozóny dnes v Bruselu rozhodli o prodloužení programu pro Řecko o dva měsíce, tedy do konce února. Atény tak dostaly více času na splnění podmínek pro získání zbývajících peněz z této úvěrové pomoci. „Euroskupina je ochotna současný program pomoci Řecku technicky prodloužit o dva měsíce,“ uvedli ministři. Rozhodnutí musí ještě schválit parlamenty některých členských států.

Schvalování řeckého rozpočtu na rok 2015:

  • Ruku pro něj zvedlo 155 z celkem 300 členů zákonodárného sboru
  • 134 bylo proti
  • Hlasování předcházela pětidenní rozprava
  • Odehrávala se v atmosféře nových násilností v řeckých ulicích, které propukly v sobotu v závěru vzpomínkového pochodu na oběť policejní střelby, kterou se před šesti lety stal neozbrojený patnáctiletý mladík