Rakouská VIG dosáhla nejlepšího výsledku v historii, zvýší dividendu

Praha – Rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group (VIG) loni v České republice zvýšila zisk o 13,4 procenta na 189,7 milionu eur (4,7 miliardy korun). Celkově firma zvýšila konsolidovaný zisk před zdaněním o 10,1 procenta na 559 milionů eur (13,84 miliardy korun). Podle firmy je to nejlepší výsledek v historii podniku, představenstvo navrhlo zvýšit dividendu.

Na základě úspěšného hospodářského výsledku představenstvo společnosti navrhlo vyplatit dividendu 1,1 eura na akcii, což znamená meziroční nárůst o deset procent. Akcie firmy jsou obchodovány i na pražské burze.

Podle generálního ředitele společnosti Güntera Geyera jsou mimořádně významné dvouciferné přírůstky zisku na stěžejních trzích v Rakousku, České republice, na Slovensku a v Polsku.

K dobrému výsledku v Rakousku a Polsku pomohlo zejména neživotní pojištění. V Česku naopak neživotní pojištění stagnuje a roste zájem o životní pojištění. „V České republice je životní pojištění tradičně silné. Loni se naše dceřiné společnosti v Česku podílely na životním pojištění celé skupiny třinácti procenty,“ řekl předseda představenstva VIG Peter Hagen.

Ratingové agentury pojišťovně věří

Zvýšení zisku pomohlo i regionální zaměření pojišťovny. Zatímco její globální konkurenti utrpěli ztráty způsobené vlnou tsunami a jadernou havárií v japonské Fukušimě, střední a východní Evropě se přírodní katastrofy vyhnuly. Pojišťovna se navíc na konci loňského roku rozhodla neodepisovat dluhopisy problémových zemí eurozóny. Dopady ekonomické krize se jí daří eliminovat i díky konzervativní investiční strategii.

„Naše zabezpečení proti vnějším ekonomickým vlivům ocenila i ratingová agentura Standard and Poor's, která potvrdila pro VIG rating A+ se stabilním výhledem,“ dodává Peter Hagen.

Poptávka po pojišťovacích produktech poklesne

V následujících letech chce VIG usilovat o růst, který bude výrazně nad úrovní trhu. Podle analytiků se ale příjmy společnosti letos zvyšovat nebudou – hlavně kvůli utlumené poptávce po pojišťovacích produktech.

Skupinu VIG v Česku zastupuje Kooperativa pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna a Pojišťovna České spořitelny. Podíl těchto tří podniků na českém pojišťovacím trhu činí zhruba 30 procent.

2011: Nejúspěšnější rok v historii VIG (zdroj: ČT24)