Pokles americké ekonomiky už připustil i Bílý dům

Washington - Americká vláda dnes připustila, že největší ekonomika světa může v tomto čtvrtletí vykázat reálný pokles. Řekl to dnes předseda Rady ekonomických poradců prezidenta George Bushe Edward Lazear. S tímto názorem už v minulých týdnech vystoupilo několik expertů, Bílý dům ale neustále opakoval, že věří v udržení růstu.

„Skutečně nevíme, zda bude (růst) negativní nebo ne. Odhad vývoje na toto čtvrtletí jsme ale nakonec zhoršili,“ řekl Lazear novinářům. Nechtěl se už ale vyjadřovat k tomu, zda Bílý dům počítá s recesí ekonomice, anebo věří v relativně rychlý obrat vývoje a návrat k růstu. Podle části expertů už ekonomika v recesi je.

Na zhoršení stavu ekonomiky ukázala čerstvá statistika, podle které v únoru opět klesl počet pracovních příležitostí, ačkoli prognózy počítaly s jejich růstem. Investory vyděsila také iniciativa centrální banky (Fed), která zvýšila plánovanou podporu bankovních sektoru a napumpuje do něj asi 100 miliard dolarů místo předpokládaných 60 miliard.

„Stále ještě neříkám, že jsme v recesi. V tomto čtvrtletí to bude slabý růst a jestli tomu budeme říkat recese nebo ne, to nebudeme ještě pár měsíců vědět,“ řekl podle agentury AP prezidentův poradce. K hospodářskému vývoji se vyjádří i Bush.

Bílý dům podle Lazeara očekává, že zhruba v polovině roku se začne situace měnit a ekonomika se začne vracet k silnějšímu růstu. Se zlepšením se počítá i na trhu práce. V létě už by se měly začít projevovat příznivé dopady souboru opatření, který vláda přijala na podporu ekonomiky začátkem letošního roku.

„Toto čtvrtletí bude nejslabší z celého roku. Jsou zde indikátory, které nám ukazují, že tempo růstu se zvýší, a to dost výrazně,“ věří Lazear. „Je tedy otázkou, jak rychle to bude,“ dodal.