Pohonné hmoty v Česku za týden prudce zdražily

Pohonné hmoty na tuzemských čerpacích stanicích skokově zdražily. Cena nafty stoupla za poslední týden v průměru o 86 haléřů na 32,91 koruny za litr, což je největší sedmidenní nárůst od prosince 2010. Naftu tak nyní motoristé nakupují nejdráž od prosince 2018. Lidé platí víc také za benzin. Cena je proti minulé středě v průměru o 59 haléřů vyšší a činí 34,60 koruny za litr. Nejprodávanější palivo tak zůstává nejdražší od prosince 2014. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků bude růst cen pokračovat i nadále.

Benzin je nyní o 6,77 koruny na litr dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 5,86 koruny na litr méně.

Nejlevnější benzin natankují nyní řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 34,15 koruny. Nafta je nejlevnější ve Zlínském kraji, litr tam prodávají průměrně za 32,49 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 35,15 koruny, nafta se v hlavním městě tankuje za 33,59 koruny za litr.

Více stál Natural 95 naposledy v prosinci 2014

Cena Naturalu 95 je proti minulé středě o 59 haléřů vyšší a činí 34,60 koruny za litr. Nárůst ceny nepřekonal skok o zhruba osmdesát haléřů z letošního března. Nejprodávanější palivo v Česku nicméně zůstává nejdražší za posledních téměř sedm let, naposledy za něj řidiči platili více v prosinci 2014. V minulosti ceny pohonných hmot vystoupaly i výše, v roce 2012 benzin stál více než osmatřicet korun za litr a nafta víc než sedmatřicet korun za litr.

Pohonné hmoty v Česku vytrvale zdražovaly zhruba od začátku roku, kdy se benzin i nafta prodávaly za méně než osmadvacet korun za litr. V červenci se průměrná cena benzinu vyšplhala na 33,93 koruny za litr a nafta stála 31,84 koruny za litr. V srpnu ceny mírně klesly, ale od začátku září opět pomalu rostou.

Analytici očekávají další zdražování

„V říjnu očekáváme další zdražení benzinu i nafty o více než korunu na litr. Důvodem je zvýšení cen ropy Brent na současných 82 dolarů (asi osmnáct set korun) za barel. Od počátku roku už ropa zdražila o více než šedesát procent. Nafta bude v nejbližších dnech zdražovat více, což je důsledek prudkého růstu ceny zemního plynu a s tím související vyšší poptávky po topném oleji,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda pak nevylučuje to, že cena litru benzinu může v zimě vystoupat až ke čtyřiceti korunám. „V jisté fázi ale zřejmě Spojené státy zintenzivní svůj tlak na Saúdskou Arábii, aby navýšila těžbu a růst cen ropy přibrzdila. Otázka je, zda se Rijád bude ochoten tomuto tlaku podvolit a zda ho případně budou následovat další tradiční těžaři v čele s Ruskem,“ dodal Kovanda.