Plzeň – Sudové pivo zdraží. Za půl litru zaplatí konzumenti již v průběhu listopadu zhruba o padesát haléřů více. Zdražení ohlásil jako první Plzeňský Prazdroj, vzhledem k jeho výsadnímu postavení na trhu ho však budou následovat i další pivovary. Ceny sudového piva stoupaly naposled před dvěma lety, od té doby lídr pivního trhu cenu nezvedal, aby přilákal štamgasty.
Pivo zdraží
Kdo pije pivo z tupláku, musí si na každý připravit nejméně korunu navíc. Plzeňský Prazdroj ohlásil zdražení. „Průměrně se ceny pro odběratele sudového a tankového piva mírně navýší. To se promítne v našem ceníku úpravou ceny půllitru piva u většiny položek,“ oznámila mluvčí Prazdroje Kateřina Krásová. Vzhledem k tomu, že ovládá český pivní trh bezmála z poloviny, je tradicí, že ostatní producenti vzápětí dělají totéž. „Malý hráč se bojí zdražit sám jako první, že by přišel o zákazníky. Všichni pokukují po tom největším, kdy to udělá, protože ten má nejmenší riziko. Pak se obvykle v řádu několika měsíců velmi rychle připojí,“ poukázal pivovarský expert Jan Veselý.
Podle deníku E15 již ohlásil zdražení o 50 až 60 haléřů na půl litru například také Bernard, podle jehož mluvčího Zdeňka Mikuláška je třeba zdražit kvůli rostoucím nákladům. Dražší ale bude i pivo z minipivovarů. „Ceny pravděpodobně také zvýšíme. Sice v současné době vyděláváme, ale zisky nejsou vysoké a potřebujeme peníze na další rozšiřování provozu,“ uvedl provozovatel minipivovaru na Hodonínsku Jiří Michalovič. Jan Veselý přitom upozornil, že ohlášené zdražení zhruba o 50 haléřů na půl litru se týká velkoobchodních cen. Pro štamgasty může být ještě výraznější. „Obvyklá praxe v restauracích a hospodách bývá, že cenu, kterou dostávají od pivovarů, zdvojnásobí a za tu prodávají. Takže dá se očekávat, že půllitr nebude pro konečného spotřebitele dražší o padesátník, ale o korunu,“ varoval expert.
Cena sudového piva se nehýbala poslední dva roky, v jejich průběhu ale zdražovala lahvová piva a nápoje v plechovkách – naposled letos v září, předtím i loni v listopadu. Sudové pivo nezdražovalo proto, že chtěl Prazdroj zastavit průběžný pokles prodeje v restauracích a hospodách. V restauracích nyní prodají podle pivovarských svazů přes 43 procent piva, kdežto ještě v roce 2010 to bylo přes 50 procent. Klesá navíc i celková roční spotřeba ze 160 litrů na osobu na počátku 90. let na současných 140 litrů. Podle Jana Veselého ale nemohou pivovary doufat, že se jim podaří trend změnit: „Příčinou je změna životního stylu, výměna generací. Všichni si pamatujeme skupiny lidí, které trávily poctivě každý večer u svých osmi až deseti kousků. Dnes taková situace není, ta skupina už vymřela, opustila trh.“ Obdobná situace panuje i v dalších tradičních pivních zemích, kde zejména podíl lidí konzumujících pivo v hospodách klesl ještě výrazněji než v Česku.