Od ledna se důchody zvednou všem stejně. Podle opozice je valorizace nedostatečná, chce vyšší růst

Události: Lednová valorizace důchodů se blíží (zdroj: ČT24)

Stát od ledna znovu zvýší důchody – tentokrát všem stejně. Penzisté budou dostávat 360 korun měsíčně navíc, průměrný důchod tak přesáhne 20 600 korun. Obě opoziční hnutí ve sněmovně předložila návrhy na další růst, protože valorizaci považují za nedostatečnou. Vláda argumentuje tím, že víc si zadlužená země nemůže dovolit.

„Růst důchodů je vždycky nad růstem cen, což znamená, že životní úroveň našich důchodců je valorizací zajištěna dostatečně. Pokud nám přestala růst inflace, za což jsme rádi, tak se to odrazilo v tom, že není růst zásluhové části důchodů,“ vysvětluje vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Hned na začátku příštího roku přitom bude o penzích rozhodovat Ústavní soud. Hnutí ANO totiž napadlo jejich letošní červnové navyšování, které vláda přibrzdila. Oproti předpokladům to bylo zhruba o tisíc korun.

„Vláda se rozhodla pošlapat jednací řád sněmovny, ústavní pořádek, pošlapat práva, která vznikla na základě té obrovské inflace,“ hřímá bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Desátého ledna se i ona chystá na jednání Ústavního soudu. Ten si jako svědky předvolal i ministry financí a práce a sociálních věcí.

Penze rostly opakovaně

„To není mimořádný výdaj, který by se nepromítal do dalších valorizací, a v tom byl největší problém. To nebyl ani problém roku 2023, ale zejména všech následujících let,“ upozorňuje šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).

Zástupci vládní koalice věří, že u Ústavního soudu uspějí. Zároveň argumentují tím, že důchody v posledních letech opakovaně rostly. A to i mimořádně. Ještě na konci roku 2021 byl průměrný důchod 15 425 korun. V porovnání s lednem 2024 tak vzrostl o více než 5200 korun.

Růst průměrného důchodu v roce 2022
Zdroj: ČT24/ČSSZ/MPSV
Růst průměrného důchodu v roce 2023
Zdroj: ČT24/ČSSZ/MPSV

„Musíme zohledňovat i nějakou mezigenerační solidaritu, ten rozpočet není nafukovací,“ míní místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN). „Průměrný důchod téměř 20 700 korun je vlastně částkou, která nijak nereflektuje to, že naopak reálné mzdy často lidem klesly,“ připojuje se místopředsedkyně dolní komory Olga Richterová (Piráti).

„My si už teď jako stát půjčujeme desítky miliard na to, abychom mohli důchody vůbec vyplatit,“ zdůraznila předsedkyně sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Sněmovní opozice ale trvá na tom, že kabinet má penze zvyšovat rychleji.

„Zvlášť důchodci, kteří nežijí v páru, mají velké problémy zaplatit energie, jejichž ceny jsou obrovské,“ je přesvědčený místopředseda SPD Radim Fiala. V příštím roce by měla klesnout inflace ke třem procentům. Důchodci tak ke svým penzím dostanou přidáno nižší částky, než na které byli zvyklí v minulých dvou letech.