Ochota bank financovat český zbrojní průmysl zřejmě roste, více podpořit ho chce i EU

Události: Ochota bank financovat obranný průmysl se zřejmě zvyšuje (zdroj: ČT24)

Na dodávkách zbraní Ruskem napadené Ukrajině se i nadále podílejí české zbrojařské firmy. Jejich asociace hlásí, že společnosti vyrábí naplno a navyšují své kapacity. Tvrdí ale zároveň, že narážejí na problémy třeba se získáváním úvěrů. Situace se teď ale podle části podniků zlepšuje.

Tanky, raketomety nebo obrněná vozidla představují jen část výroby předního českého hráče na poli zbrojního průmyslu. Podnik vyrábí naplno. Půjčit si, a to i na rozšíření produkce, je podle něj často obtížné. Ač se teď situace obrací k lepšímu.

„Od útoku Ruska na Ukrajinu se ochota bank financovat obranný průmysl zvýšila, ale stále není situace ideální. Jsme jedním z oborů, kde je potřeba o financování poměrně důkladně jednat,“ nastiňuje mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek.

Vyšší ochotu bank potvrzuje i další velká společnost, která na Ukrajinu dodává třeba velkorážní munici.

„Měl jsem schůzku s několika bankami, které změnily přístup, ale jsou to ty menší. Nevidím žádný výrazný posun,“ říká prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

Zbrojní průmysl s podporou Bruselu

Na vině je podle oborové asociace také politika Evropské komise, která ovšem toto nařčení odmítá. Koncem února plánuje předložit strategii, která cílí i na financování evropského obranného průmyslu. „Konkrétně jde o to vyslat signál investorům a bankám, že Evropská unie stojí za evropským obranným průmyslem a že potřebujeme do tohoto sektoru navýšit investice,“ uvedl mluvčí českého zastoupení Evropské komise Václav Lebeda.

A vyvíjí se i přístup některých velkých bank. Ještě před necelým rokem, kdy ČT na téma upozornila, byla jejich vyjádření spíše zdrženlivá, teď se mění. „Patříme k hlavním financujícím bankám špiček českého zbrojního průmyslu. Tyto zakázky samozřejmě pečlivě posuzujeme, aby se námi financovaný zbrojní materiál neocitl například v rukou ruské armády,“ sdělil mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

„Přehodnocujeme náš postoj k obrannému průmyslu zaměřenému na armádní složky, policii a další obranné složky a předpokládáme větší zapojení v obranném průmyslu,“ přidává se mluvčí ČSOB Petr Milata.

Nedostatek komerčního financování podle firem částečně vykrývá státní exportní banka. „Naše produkty nabízíme především v případech, kdy jsou komerční banky limitovány svými vnitřními korporátními politikami,“ přibližuje její mluvčí Tomáš Pubrdle.

Zajištění přístupu k financím pro obranný průmysl plánuje řešit za dva týdny na neformálním jednání ministrů financí států sedmadvacítky i šéf české státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS).