Nezaměstnanost v listopadu mírně poklesla na 3,3 procenta. Nejnižší je v Pardubickém kraji

UDÁLOSTI: Nezaměstnanost v listopadu klesla na 3,3 procenta (zdroj: ČT24)

Nezaměstnanost v České republice v listopadu klesla z říjnových 3,4 procenta na 3,3 procenta. Informovala o tom ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jana Maláčová (ČSSD). S koncem sezonních prací však pravděpodobně poroste. Analytici pokles očekávali, zároveň ale očekávají, že v příštích měsících lidí bez práce kvůli útlumu sezonních prací přibude. Trh práce se podle nich strukturálně promění.

„Nezaměstnanost opět klesla! Jsme na 3,3 procenta, tedy o půl procentního bodu méně než loni,“ uvedla Maláčová na svém Twitteru. V tomto ohledu je podle ní Česká republika dlouhodobě na špici celé Evropské unie. 

Úřady v listopadu evidovaly 245 549 uchazečů o práci, zhruba o 6100 méně než v předchozím měsíci o téměř 29 tisíc méně než před rokem, kdy nezaměstnanost činila 3,8 procenta. V letošním roce víceméně klesá od března. Na začátku roku se kvůli omezením v době epidemie koronaviru vyšplhala na 4,3 procenta.

Nabídka pracovních míst se proti předchozímu měsíci sice snížila, nicméně stále jich bylo více než uchazečů. Zaměstnavatelé jich nabízeli téměř 345 tisíc. Na volné místo tak připadá v průměru 0,7 uchazeče.

Zhruba u tří čtvrtin pracovních míst zaměstnavatelé hledají uchazeče se základním či nižším vzděláním a 73 procent tvoří pozice vhodné i pro cizince. Nejvyšší poptávka po nových pracovnících je v Praze a Středočeském kraji.

Jsou ovšem i obory, kde se propouští – zejména gastronomie. „V současnosti jsme na 30 procentech tržby. Není to dobré, už jsem musela někoho propustit,“ řekla provozovatelka indické a nepálské restaurace v Ostravě Marie Olivová. Majitel pražské kavárny Ivo Ptáčník zase nemá práci pro brigádníky, které sháněl, protože plánoval otevřít stánek na vánočních trzích.

Nezaměstnanost zřejmě poroste

Podle ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona ale v následujících měsících nezaměstnanost  pravděpodobně vzroste, a to s ohledem na útlum sezonních prací, především v zemědělství a lesnictví.

Pracovní trh podle úřadu nadále ovlivňuje poptávka zaměstnavatelů po dělnických a technických profesích. Dlouhodobý zájem je i o kvalifikované řemeslníky. S rozjezdem zimní turistické sezony ale zaměstnavatelé zatím vyčkávají, uvedl šéf úřadu práce.

Někde je ale i nyní nedostatek lidí kritický. Například v autobusové dopravě chybějí řidiči. „Reálně hrozí kolaps dopravní obslužnosti. My bychom okamžitě mohli nabrat stovku řidičů,“ uvedl předsedkyně představenstva skupiny ICOM Transport Kateřina Kratochvílová.

Analytici upozorňují na strukturální změny

Za současným poklesem je podle analytiků příznivé počasí, které umožnilo pokračovat ve venkovních pracích. Dalším důvodem je předvánoční období, kdy řada firem z obchodu nebo logistiky potřebuje více pracovníků.

„V prvních měsících roku 2022 může míra nezaměstnanosti přechodně vzrůst mírně pod úroveň čtyř procent. Rok 2022 jako celek by ale měl být ve znamení dalšího poklesu míry nezaměstnanosti v české ekonomice,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil, že na úřady práce se ve významné míře nehlásí pracovníci gastronomie, ubytování či služeb, což jsou sektory pandemií zvláště dotčené. „Buď tedy tito lidé nacházejí novou práci velmi rychle, nebo se s těžkou situací dokážou vyrovnat, aniž by museli hledat nové zaměstnání.“

Podle expertky na řízení lidských zdrojů z PwC Česká republika Andrey Linhartové Palánové se na trhu práce nicméně začínají odehrávat strukturální změny, které povedou k větší digitalizaci a automatizaci. „Pracovní trh se tak promění, některé pozice zaniknou a vznikat budou úplně nové,“ předvídá.

Nejméně nezaměstnaných mají v Pardubickém kraji

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v listopadu v Moravskoslezském a Ústeckém kraji, kde shodně činil 4,9 procenta. Následoval Karlovarský kraj se čtyřmi procenty. Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných i před rokem, což podle úřadu práce odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci.

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji, kde bylo v jedenáctém měsíci bez práce 2,1 procenta lidí.

Mezi okresy byla úroveň nezaměstnanosti nejnižší v okresech Praha-východ, a to 1,3 procenta. Jen o něco vyšší nezaměstnanost, 1,6 procenta, vykázalo Pelhřimovsko, Benešovsko a okres Rychnov nad Kněžnou. Okresy nejvíce postiženými nezaměstnaností zůstávají Karvinsko, kde bylo v listopadu bez práce 8,4 procenta lidí, a Mostecko s listopadovou nezaměstnaností 6,2 procenta.

Podporu v nezaměstnanosti ve sledovaném měsíci pobíralo v zemi 73 463 lidí, tedy téměř třicet procent všech uchazečů vedených v evidenci. Meziročně bylo lidí s nárokem na podporu o 15 318 méně a v průměru podpora činila 9290 korun měsíčně.