Německo zažilo největší propad od druhé světové války

Berlín – Německé hospodářství se loni propadlo o pět procent, což znamená nejhorší výsledek od druhé světové války. Podepsalo se na tom zejména zhoršení vývozu, na kterém je největší evropská ekonomika silně závislá. To nejhorší má už ale německá ekonomika podle analytiků za sebou, z recese už vybředla ve třetím kvartále.

Rok 2009 znamenal pro německou ekonomiku pád do hluboké recese, o poválečný rekord dokonce připravil rok 1975, kdy hospodářství sklouzlo do červených čísel v důsledku ropných šoků. Německu se loni i přes strmý propad a štědré fiskální stimuly nicméně podařilo udržet na uzdě schodek veřejných financí. V poměru k hrubému domácímu produktu narostl pouze na 3,2 procenta HDP. Zatímco třeba v Česku se přiblížil k 7 procentům HDP.

V letošním roce by měl navíc být schodek německých veřejných rozpočtů výrazně nižší než letos. Vláda už totiž bude se svými penězi zacházet opatrněji, svou roli by měl sehrát i přiznivější vývoj německého hospodářství.

V roce 2010 čeká Německo růst

Po loňském propadu podle německé vlády čekají zemi příjemnější časy. V letošním roce by už měla ekonomika růst zhruba o 1,2 procenta. „Domníváme se, že hlavním motorem růstu německého hospodářství budou i nadále pokračující monetární a fiskální stimuly,“ vysvětlil analytik společnosti FIO Robin Koklar.

Jaromír Drábek, prezident Mezinárodní obchodní komory v ČR:

„Kromě toho, že Německo je naším nejvýznamnějším obchodním partnerem, tedy že to má skutečně velké dopady na české podniky, je pro nás důležité ještě jedno číslo, a to, že i při takovém propadu německé veřejné rozpočty hospodařily se schodkem 3,2 procenta HDP, na rozdíl od našeho téměř dvojnásobného schodku.“

Růst německého hospodářství je důležitý i pro Českou republiku. Německo je totiž pro české podniky hlavním exportním odbytištěm. Nastartování oživení v Německu tedy znamená lepší vyhlídky i pro Česko.