Nejlepší bankou roku je UniCredit, klienti mají nejradši Poštovní spořitelnu

Praha – Nejlepší bankou roku 2011 je UniCredit Bank. Po porovnání více než 280 kritérií předstihla 17 konkurenčních bankovních domů. Cenu klientsky nejpřívětivější banky získala Poštovní spořitelna. Ještě lépe si vedla Pojišťovna České spořitelny, která je Nejlepší pojišťovnou 2011, a klienti ji zároveň považují za nejpřívětivější. Vyhrála v konkurenci 27 pojišťoven, u nichž se sledovalo více než 130 kritérií. Výsledky soutěže Hospodářských novin dnes oznámili její pořadatelé. Za rok 2010 byla nejlepší bankou ČSOB, nejlepší pojišťovnou pak ČSOB Pojišťovna.

Klienti ocenili pojištění kabelky a vyřízení nehody

Největším novátorem je podle veřejnosti Komerční banka a její Lady karta. Ta obsahuje sadu doplňkových služeb jako například pojištění kabelky včetně jejího obsahu až do deseti tisíc korun za rok. Pojišťovacím inovátorem 2011 byla zvolena pojišťovna Direct s produktem autoHELP. Tato služba vychází vstříc motoristům, kteří se stali účastníky dopravní nehody, kterou nezavinili. Pojišťovna zlikviduje škodu, vyplatí jim pojistné plnění, a poté sama kontaktuje pojišťovnu viníka nehody.

Nejoblíbenějším finančním odborníkem se stejně jako loni stal analytik Raiffeisenbank Aleš Michl, a získal tak Cenu novinářů. Druhé a třetí místo se značným bodovým odstupem vybojovalo duo Markéta Šichtařová - Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Hodnotící kritéria hlavní soutěže:

  • posouzení z pohledu klienta a akcionáře
  • cenově nejvýhodnější nabídky produktů a služeb
  • dostupnost
  • komunikace
  • celkový přístup ke klientovi
  • hospodářské výsledky, které dokládají finanční stabilitu společnosti

Podle dostupnosti, srozumitelnosti a úplnosti odpovědi se letos vybírala i nejoblíbenější bankovní mluvčí. Novináři nejraději komunikují s Tomášem Kofroňem z Raiffeisenbank. Další dvě příčky obsadily mluvčí z České spořitelny - Kristýna Havligerová a Klára Gajdůšková.

Vyhlašovatelem soutěží Nejlepší banka 2011 a Nejlepší pojišťovna 2011 jsou Hospodářské noviny, partnery jsou společnosti KPMG Česká republika společně s IBM Česká republika. Zpracovatelem dat je agentura pro informace a analýzy Datank.