Madeta přijde o pětinu mléka, bude možná vyřazovat výrobky. Dodavatel dal přednost Německu

Madeta přijde o pětinu mléka (zdroj: ČT24)

Největší česká mlékárna Madeta přijde od 1. července o dodávky 200 tisíc litrů mléka denně, které jí dodávalo Mlékařské a hospodářské družstvo JIH. Družstvo bude více dodávat do Německa, do mlékárny Goldsteig v Chamu, a to kvůli vyšší ceně. Pro Madetu to může znamenat roční propad tržeb až miliardu korun; zatím si zajistila 50 tisíc litrů od jiných dodavatelů.

Madeta denně zpracuje 950 tisíc litrů mléka. Mlékárna tak bude muset podle generálního ředitele snížit výrobu trvanlivého mléka i omezit sušení mléka. „Budeme vyřazovat výrobky. To všechno platí, pokud neseženeme mléko,“ řekl šéf Madety Milan Teplý.

Na situaci v pátek upozornil Český rozhlas. Předseda představenstva JIH Karel Bednář řekl, že hlavním důvodem změny je cena, která je v Německu dlouhodobě vyšší. „Není to konkrétní cena v daném měsíci, ale dlouhodobě byla cena v Německu vždycky vyšší o nějakých 30, 40 haléřů, ale bylo období, kdy byla vyšší i o korunu,“ přiblížil Bednář.

„Říkají, že tam (v Chamu) dostanou víc a že tam dostanou akcie. Není to z cenových důvodů, za loňský rok od nás mají nejvyšší cenu v republice,“ tvrdí Teplý. Šéf družstva JIH se k zisku akcií nechtěl vyjádřit.

Do Chamu nyní JIH dodává 450 tisíc litrů mléka denně, od července to bude řádově 650 tisíc litrů. Do Madety bude JIH od července dál dodávat asi 430 tisíc litrů mléka denně. Celkově bude JIH polovinu produkce dodávat do Německa, polovinu do Česka.

Výroba mlékárny Madety v závodě v Jindřichově Hradci
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Pro mléko firma pojede sto kilometrů na Moravu

Madeta měla teď 230 dodavatelů, přijde asi o čtyřicet z nich. Přestanou jí dodávat výrobci patřící pod JIH z okresů Český Krumlov a Jindřichův Hradec. „Budeme jezdit pro mléko sto kilometrů na Moravu. Mají (JIH) na to právo. Rozhodli se, řekli nám o tom s nějakým předstihem, po třiceti letech nás zařadili mezi horší odběratele,“ uvedl Teplý.

JIH má pod kontrolou 16 procent českého trhu s mlékem, denně zobchoduje 1,32 milionu litrů mléka. JIH má asi 190 členů – prvovýrobců.

„Mrzí nás, že největší odbytové družstvo JIH a největší jihočeská mlékárna nedokážou najít maximální úroveň spolupráce, která je logicky nejvýhodnější jak pro region, tak pro zúčastněné strany. Agrární komora nezasahuje do dodavatelsko-odběratelských vztahů, a pokud vím, bavorští partneři (družstva JIH) jsou už 15 let prověřeni, takže se dá předpokládat, že jednak díky ověřeným vztahům a asi i kvůli cenové politice dospělo družstvo k tomuto rozhodnutí,“ míní ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

  • Madeta má čtyři výrobní závody – v Plané nad Lužnicí, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci a Pelhřimově. Firma zaměstnává 1500 lidí. V roce 2016 měla Madeta konsolidovaný zisk po zdanění 371,2 milionu korun, konsolidované tržby 5,25 miliardy korun. Výsledky za léta 2017 a 2018 ještě nezveřejnila. Letos nicméně plánovala tržby 5,2 miliardy korun.