Dětské tábory letos v průměru vyjdou na čtyři tisíce za týden. Většinou už jsou vyprodané

Události ČT: Poslední místa na dětských táborech (zdroj: ČT24)

Do začátku letních prázdnin zbývá ještě devět týdnů, avšak dětské tábory jsou už vyprodané, nebo hlásí poslední volná místa. Zato nedostatek trápí organizátory v řadách dobrovolníků.

Většina dětských táborů je vyprodaná už půl roku dopředu. Některé dokážou naplnit svou kapacitu během několika minut. „Máme celkem čtyři turnusy po zhruba 150 dětech. Dva z těchto turnusů byly obsazeny za dvě minuty,“ přiblížil Jaroslav Nečas z Občanského sdružení Dračí Skála.

Pořadatelé teď už berou jenom náhradníky. Větší šanci mají rodiče u příměstských táborů. „Jsou velmi oblíbené, víceméně jsou naplněné tak z 90 procent,“ přiblížila Zora Hrabaňová z Domu dětí a mládeže BETA Pardubice.

Zatímco o školáky nemají tábory nouzi, dobrovolníků, kteří na nich pomáhají, je nedostatek. Sehnat například oddílové vedoucí je čím dál větší problém. „Děláme to v současné době tak, že si to řídíme sami,“ poznamenal Nečas.

Nejpopulárnější jsou speciálně zaměřené tábory. Dnešní internetovou generaci prý ale není až tak složité zabavit. U rodičů jsou také stále populárnější tábory bez mobilních telefonů. Děti si tak vyzkouší nejrůznější aktivity. Od bitvy v lesích až po trénink první pomoci.

Ceny rostou u speciálních tematických táborů

Mnohdy ale rozhoduje cena. Letos stojí letní tábory v průměru čtyři tisíce za jeden týden. Levnější variantu představují pobyty, které navazují na pravidelnou aktivitu ve volném čase, a děti jsou tak členy organizace, která akci pořádá. Zhruba od dvou do čtyř tisíc pak stojí tábory pořádané volnočasovými středisky. Nejdráž vychází nabídka komerčních subjektů. V průměru do pěti a půl tisíce. K téhle sumě si ale organizátoři ještě můžou přičíst platby za vstupy nebo dopravu.

Ceny za letní tábory
Zdroj: ČT24

Částky pak rostou u tematických pobytů. V nabídce jsou taneční, koňské nebo paintballové tábory, ale třeba i kuchařské nebo youtuberské. V případě zahraničních akcí se cena může vyšplhat až k 20 tisícům za dva týdny.

Levnou alternativu představují ještě příměstské tábory, které začínají už na pěti stech korunách za týden. V takových případech jsou ale většinou dotované.