Česko musí investovat 49 miliard korun do čističek

Praha - Česká republika musí do roku 2010 investovat 49 miliard korun do čističek odpadních vod, aby splnila závazky vůči Evropské unii. Obce nad dva tisíce obyvatel budou muset mít vyhovující čističky odpadních vod a kanalizace a zároveň splňovat přísné unijní limity. Na přestavbu a modernizaci čistících zařízení zbývají ale jen dva roky.

Miroslav Nováček, předseda Svazu vodního hospodářství ČR se domnívá, že tento závazek není možné splnit. Podle něj bude Česko už i tak provádět tzv. stíhací jízdu.

„Rozhodně to nebude tak, že všechny projekty budou k roku 2010 hotové. To se nedá stihnout. Ale věřím, že roce 2010 budou všechny ty projekty ve výstavbě. To znamená, že můžeme Evropské unii deklarovat, že ta směrnice byla splněna,“ řekl na setkání vodohospodářů ke světovému dni vody ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Peníze na opravu čističek půjdou asi ze 40 procent ze Evropských fondů. Stát se má podílet dvanácti procenty. Pětinu budou muset zaplatit samotní investoři. Více než čtvrtina částky ale pokryta není. Ministr zemědělství chce hledat řešení se šéfem resortu životního prostředí Martinem Bursíkem. Společně vypracují návrh do vlády.


Ministr zemědělství Petr Gandalovič řekl, že investice do čističek se musí zákonitě odrazit i na ceně vody. Na druhé straně zdražení bude sociálně únosné a nebude přesahovat míru inflace. Podle únorových údajů ministerstva zemědělství nebylo na stavbu a modernizaci čističek a kanalizací připraveno 134 obcí.