Akcie AAA Auto vystřelily vzhůru, burza musela omezit obchody

Praha - Pražská burza dnes musela omezit obchodování s akciemi sítě autobazarů AAA Auto. Důvodem byl obrovský zájem investorů, který katapultoval jejich hodnotu o zhruba 56 procent výš. Společnost včera zveřejnila výsledky loňského hospodaření, podle nichž se propadla do přibližně třičtvrtěmiliardové ztráty. Za enormním zájmem obchodníků však stojí oznámení úsporných opatření a plánu vytvořit v letošním roce zisk. Podle obchodníků také není vyloučeno, že akcie skupuje investor, který chce posílit své postavení ve společnosti.

Cena akcií AAA se odpoledne dostala až na 9,14 koruny. Kvůli překročení 50procentní růstové hranice byla emise AAA v obchodním systému SPAD převedena z otevřené fáze do uzavřené. Obchoduje se ve stanoveném pásmu bez účasti tvůrců trhu, oznámila burza. S akciemi AAA Auto už předtím třikrát pozastavila na čtvrt hodiny obchodování, ale poptávku investorů to nijak neovlivnilo.

Rok a půl na burze s osmdesátiprocentním propadem

Ani po dnešním dramatickém posilování nelze přítomnost AAA Auto na akciovém trhu rozhodně označit za úspěch. Skupina vstoupila na burzy v Praze a Budapešti v září 2007 při ceně zhruba 55 korun za akcii. Kvůli nevydařené expanzi na východoevropských trzích je však jejich současná hodnota míň než šestinová.

Loni „áčka“ prohloubila ztrátu na 28 milionů eur, tedy zhruba 750 milionů korun. To je skoro šestkrát víc proti ztrátě 4,8 milionu eur v roce 2007. Současně s loňskými výsledky hospodaření včera společnost zveřejnila také ozdravný program. Po Polsku a Rumunsku se v nejbližších dnech stáhne také z maďarského trhu a zaměří se jen na Českou republiku a Slovensko, kde dlouhodobě dosahuje zisku.

Zisk má přijít už brzy 

Zpět do černých se chce skupina vrátit už od letošního druhého čtvrtletí. „Prodej aut by měl být letos nižší než loni, ale nižší by měly být rovněž náklady,“ řekl generální ředitel Anthony Denny. Podle něj zaznamenal trh v březnu oživení. Centra AAA v březnu prodala kolem 3300 aut proti 2500 vozům v lednu.

Už loni zavedla AAA Auto opatření, která jí mají při návratu k zisku pomoct. Zaměřila se na 15 nejvíce prodejných modelů vozů, zvýšila obrátkovost o třetinu a snížila zásoby aut na pobočkách o 44 procent a výrazně redukovala počet zaměstnanců. Ten se postupně snížil z někdejších 3800 na současných 1150 lidí.