Změny jsou na cestě, ujišťuje lékaře ministerstvo. Těm vadí i nelegální přesčasy

Události, komentáře: Náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník a viceprezident České lékařské komory Jan Přáda komentují lékařské protesty (zdroj: ČT24)

Lékaři zvažují další protesty. Kritizují ministerstvo zdravotnictví, že neplní prosincovou dohodu, která jim sice zajistila růst výdělků až o patnáct tisíc korun, ale chybí jim změny v zákoníku práce, které by je zbavily množství často nelegálních přesčasů. Náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích ujistil, že slíbené zákony už jsou na cestě. Viceprezident České lékařské komory (ČLK) Jan Přáda ale kritizuje komunikaci mezi ministerstvem, komorou a odbory.

Resort má za to, že všechno, na čem padla dohoda, se postupně plní, lékaři ale tvrdí opak. Pláteník řekl, že ani jedna strana nelže. „Dohoda obsahuje pět článků, 21 úkolů pro nás jako pro ministerstvo a něco pro lékaře. Z těch 21 úkolů je drtivá většina splněna, nebo je plněna průběžně. Co zbývá, a na to lékařská komora a odbory upozorňují správně, jsou dvě legislativní změny – zákoník práce a samostatný zákon o odměňování ve zdravotnictví,“ přiblížil. Doplnil, že zákoník práce bude načten do konce června, zákon o odměňování lékařů pak zveřejní ministerstvo v pátek 24. května.

Přáda ale upozornil, že nejde pouze o financování, ale i o organizační změny v českém zdravotnictví. „Je pravdou to, že mnohé věci byly naplněny, ty nejjednodušší jsou paradoxně ty, které se týkají financování. Peníze do zdravotnictví přitekly a k drtivé většině zdravotníků se opravdu dostaly,“ uvedl. Kritizuje ale komunikaci mezi ministerstvem a lékaři. „My víme, že teď v půlce roku nemůže být splněno všechno, ale je potřeba vidět nějaké mezikroky,“ dodal.

Podle Pláteníka proběhla dvě jednání, na kterých obě strany představily své vize. „Některé se ale značně odlišují. Některé návrhy se skutečně prakticky vylučují – například odbory požadují, aby se i v soukromých nemocnicích odměňovalo na základě vládních tabulek tak jako ve státních nemocnicích. To je pochopitelně pro řadu zaměstnavatelů nepřijatelné,“ řekl. Dodal, že ani na druhém jednání nikdo ze svých stanovisek neustoupil.

„Je samozřejmé, že subjektů, které jednají, je třeba deset, jsou to zástupci různě velkých nemocnic nebo pojišťoven. Každý má zájmy jiné a protínají se v jiných záležitostech. To bylo očekávatelné. Já pevně věřím, že tam manévrovací prostor pro nějaký středobod je, abychom se domluvili. Nicméně to bychom nějaký návrh museli obdržet, což pevně věřím, že by se mělo stát tento pátek,“ reagoval Přáda.

Dostanou politici „do kožichu“?

Prezident ČLK Milan Kubek přitom slibuje mnohem větší protesty ve zdravotnictví než ty, které byly slíbeny a nakonec se nekonaly. Mají je pocítit politici, ale ne pacienti. Konkrétně řekl, že „politici dostanou do kožichu“. „Já teď nemůžu ze strategických důvodů říct, jaké by byly scénáře, pevně doufám, že nebude žádný,“ ujistil Přáda.

Pláteník Kubkovy výroky zkritizoval. „Jednání, zejména ze strany odborů, jsou velmi náročná. Podobná vyjádření, že politici dostanou do kožichu, jsou podle mě přes čáru, zejména s ohledem na situaci na Slovensku, když vezmeme v potaz, že i zemědělští odboráři ruší protesty,“ poznamenal.

„Uznávám, že ten výrok byl poměrně vyhrocený, z mých úst nezazněl,“ řekl Přáda. Dodal, že to bere jako připomenutí, že jisté závazky stále existují. „Chceme na tom řešení spolupracovat. Věřím tomu, že čas na to je. Ale byl bych nerad, kdybychom toto začali zase ‚honit‘ koncem roku,“ upozornil.

„Zákon o odměňování má platit od 1. ledna 2025. To nám dává půl roku na legislativní proces, my s tím počítáme, proto v pátek zveřejňujeme návrh. Půl roku pak bude mít Poslanecká sněmovna, Senát a pan prezident na to, aby se našel kompromis. Já pevně doufám, že ČLK i odborové svazy budou stejně tak aktivní v tlačení na sněmovnu a jednotlivé zástupce, aby se schválením zákona neotáleli,“ uvedl Pláteník.

Bez přesčasů to ve zdravotnictví nejde, potvrdil Přáda

Přáda potvrdil, že zdravotnictví bez přesčasů fungovat nemůže. „Bez nezákonných přesčasů se ale k tomu musíme minimálně blížit,“ míní. Současnou situaci zástupci lékařů momentálně mapují a budou ji vyhodnocovat v následujícím měsíci. „Rádi bychom to dál posouvali, protože je to samozřejmě běh na dlouhou trať. Zdravotnictví nebude vyřešeno nikdy,“ dodal.

„Situace byla na mnoha pracovištích velmi nerovnoměrná. To ta loňská iniciativa mladých lékařů změnila, to se podařilo, za to jsme rádi. Už v té dohodě, která byla loni podepsána a je plněna, je právě závazek, že se budou měnit organizační věci, směnné provozy a podobně, aby se manažersky práce minimalizovala, a to se děje,“ řekl náměstek.