Zimní počasí opět komplikuje dopravu, nejvíce sněžilo na Moravě

Praha - Na řadě míst republiky dnes opět hustě sněžilo, což způsobilo komplikace v dopravě. Nejhorší situace byla na severní Moravě a ve Zlínském a Olomouckém kraji. Řízení ve špatném počasí ráno nezvládl třiašedesátiletý řidič ze Štramberka, který zemřel u Frýdku-Místku. Vjel do protisměru, kde narazil do stromu. Policisté připustili, že příčinou nehody mohly být právě nepříznivé povětrnostní podmínky. Potvrdilo se tak varování meteorologů, kteří v neděli vydali výstrahu před silným sněžením právě pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Počasí na Moravě 

Na většině území Moravskoslezského kraje během dne přestalo sněžit. Husté sněžení komplikovalo ráno a dopoledne dopravu na Ostravsku, Opavsku, Frýdecko-Místecku, Novojičínsku i ve vyšších polohách Beskyd. Odpoledne se oteplilo a sníh na vozovkách roztál.

Jen se zvýšenou opatrností byly po nočním sněžení sjízdné některé silnice ve Zlínském kraji, zejména první třídy v oblasti Valašského Meziříčí a druhé a třetí třídy na Vsetínsku. Na vozovkách ležely zbytky rozbředlého sněhu, který silničáři ošetřovali pluhováním a posypem. V nižších polohách byla většina komunikací sjízdná bez omezení.

Sníh pokryl dnes ráno silnice v nejsevernějším cípu Olomouckého kraje na Jesenicku, kde husté sněžení zaměstnávalo silničáře od nočních hodin. Ustalo teprve odpoledne. Ostatním částem kraje se vyhnulo nebo jej doprovázel déšť. Provoz na cestách se tak obešel bez větších komplikací.

Situace v Čechách

Na jihu Čech byla nejhorší situace na Strakonicku a Jindřichohradecku. V okolí Dačic, Studené a Nové Bystřice ležela zhruba dvoucentimetrová vrstva ujetého sněhu. Na uježděný sníh si museli řidiči dát pozor také u Horní Plané, Vyššího Brodu a Lipna nad Vltavou na Českokrumlovsku v úsecích, které se udržovaly pouze inertním posypem. Opatrnou jízdu radili silničáři i na Prachaticku, kde silnice místy kryl ujetý i čerstvý sníh.

Na Vysočině přes noc napadlo kolem pěti centimetrů sněhu, pozor si museli dávat řidiči i na dálnici D1. Po chemickém ošetření se mohli na vozovce setkat se zbytky rozbředlého sněhu v celém úseku od Pelhřimovska přes Jihlavsko až po Žďársko.

Sněhové přeháňky komplikovaly dopravu v západní části Ústeckého kraje. Hustě sněžilo zejména na Lounsku, kde byly silnice většinou mokré po chemickém ošetření, na vozovkách nižších tříd ale ležely zbytky rozbředlého sněhu.

Na silnicích ve východních Čechách se stále držel sníh, během nedělního večera a noci jej i přibylo. Ujetá sněhová vrstva pokrývala vozovky menších silnic v Krkonoších a Orlických horách, její tloušťka nepřevyšovala několik centimetrů. Ve středních Čechách se ráno místy vyskytovaly sněhové přeháňky na Nymbursku, Kolínsku, Kutnohorsku, Příbramsku a v okrese Praha-východ. Na některých úsecích zejména Rakovnicku mokré vozovky namrzaly.

Západočeské silnice byly dnes většinou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu, ve vyšších polohách Šumavy ležela na některých silnicích vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem.