Zima poprvé navštívila Česko. Silničáři vyjeli i na dálnici D8, hrozí náledí

Události: Počasí v příštích dnech (zdroj: ČT24)

V Česku nasněžilo a podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu bude v noci na sobotu vydatně sněžit dál. Poprvé po letošním létě přišlo zimní počasí a v některých regionech vyjeli do terénu silničáři, odpoledne vyrazili i na dálnici D8. Zima se zatím zdrží jen přes víkend. Nejchladnějším dnem bude sobota, pak se začne oteplovat. Od pátečního poledne platí v části republiky, od večera však již v celém Česku výstraha na náledí.

Již ve čtvrtek napadl na některých místech sníh a dál sněžilo i v noci na pátek. Sněžit bude dál, nejvíce na jihozápadě Čech i Moravy. Konkrétně pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj, jih Kraje Vysočina a nejzápadnější partie Ústeckého, Středočeského a Jihomoravského kraje vydal Český hydrometeorologický ústav i výstrahu kvůli očekávanému vydatnému sněžení.

Platit bude od pátečních 20 hodin do sobotních 18 hodin a napadnout může až kolem osmi centimetrů sněhu. Problém to může být pro řidiče, kteří ještě nenasadili zimní pneumatiky – bez nich se při sněhu podle zákona ostatně ani nemůže jezdit – přičemž meteorologové doporučili vzít na cesty raději i řetězy. Pod mokrým sněhem by také mohly padat větve nebo praskat dráty elektrického vedení.

„Počítejme s tím, že nejintenzivnější sněžení se bude do pátečního večera vyskytovat na jihozápadě území. Sněžit tam bude i během soboty. Do sobotního večera může na jihozápadě území napadnout od pěti do patnácti centimetrů nového sněhu. Jinde čekejme od 0 do 5 cm. Ale pozor, na celém území hrozí kvůli poklesu teplot pod nulu tvorba náledí a zmrazků a může to klouzat,“ uvedl také meteorolog Michal Žák.

Silničáři vyjeli do terénu. Bude se tvořit náledí

Zejména v horských oblastech poprvé v pátek vyjeli silničáři. Ti šumperští a jeseničtí solili hlavně horské silnice v Jeseníkách, aby předešli jejich namrzání. „Spadl tady poprašek sněhu. Silnice jsou nyní holé a mokré, začíná však pršet a teplota vzduchu se pohybuje pod bodem mrazu. Budeme znovu solit,“ řekl dispečer jesenických silničářů.

K opatrnosti při jízdě nabádají silničáři od rána také na Vsetínsku a v Krkonoších a Orlických horách v Královéhradeckém kraji. Odpoledne vyjely sypače i na dálnici D8 a některé další silnice v Ústeckém kraji.

„Při poklesu teplot pod bod mrazu se bude lokálně vytvářet náledí nebo zmrazky. Středisko správy a údržby dálnic (SSÚD) Pravy má pro nadcházející víkend v pohotovosti třináct sypačů a připraveno je 1471 tun posypové soli,“ uvedlo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Na Olomoucku jsou silnice nyní mokré, silničáři upozorňují na sněhové přeháňky a sníženou viditelnost kvůli srážkám. Ve vyšších polohách na Šternbersku jsou sněhové přeháňky, nárazový vítr a místy mlha. Na Přerovsku jsou silnice sjízdné bez omezení, i tam je namístě opatrnost kvůli snížené dohlednosti. 

Od 18 hodin platí výstraha na náledí pro většinu republiky kromě jihozápadu Čech a od půlnoci bude platit pro celé Česko. 

Český hydrometeorologický ústav výstrahu vydal s platností do sobotních 10 hodin.

Sobota by měla být dosud nejchladnějším dnem letošního podzimu. Teplota vystoupá nejvýše na minus 3 až plus 1 stupeň Celsia, v noci by mohlo mrznout v celé republice, meteorologové očekávají teplotní minima mezi minus 4 stupni a nulou, na severu a severovýchodě může být i minus 6 stupňů.

Ještě chladněji by mohlo být v noci na neděli – většinou zhruba o jeden stupeň než předchozí noc, ale při zmenšené oblačnosti by v severní části republiky mohlo být až minus 12 stupňů. Den ale bude oproti sobotě již teplejší, teploty se vrátí nad nulu. Pozvolna se bude dál oteplovat, noci ale budou dál mrazivé, v noci na pondělí opět může teplota klesnout až k minus 12 stupňům. Chladné teploty doprovodí nevlídné počasí, bude oblačno až zataženo a hlavně o víkendu bude občas pršet, případně sněžit nebo padat déšť se sněhem.

„Ve druhé polovině příštího týdne se noci často obejdou bez mrazu a odpoledne naměříme většinou mezi 3 a 8 stupni. A sněžit pak bude už jen na horách,“ dodává Žák.