Zemřel folkový písničkář František Nedvěd

Folkový písničkář František Nedvěd v neděli večer zemřel. Bylo mu 73 let. Na Facebooku to oznámil jeho syn Vojta Nedvěd. František vystupoval převážně sám, s bratrem Janem tvořil úspěšné sourozenecké pěvecké duo. V roce 1996 se jim podařilo vyprodat stadion na pražském Strahově, kam přišlo kolem šedesáti tisíc lidí. V minulosti vystupovali také ve skupinách Brontosauři a Spirituál kvintet.

„S hlubokým zármutkem a těžkým srdcem oznamujeme, že nás dnes ve večerních hodinách navždy opustil náš milovaný táta František Nedvěd,“ uvedl Vojta Nedvěd v neděli večer na Facebooku. V předchozích dnech médiím řekl, že se otci vrátila rakovina a kvůli zhoršení zdravotního stavu jej odvezl do nemocnice.

František Nedvěd se narodil 19. září 1947. Pochází z pražského Spořilova. Společně s o rok starším bratrem Janem ale vyrůstal v trampské osadě v Lukách pod Medníkem na řece Sázavě, kde měli jejich rodiče chatu. Tam také začali oba bratři společně hrát. František to zpočátku zkoušel s bigbítem, ale pak se dal dohromady s Janem a založili první trampskou kapelu.

Písničky skupiny Brontosauři, kterou Nedvědové založili, hrával u táboráků každý, kdo uměl na kytaru aspoň tři akordy. Notoricky známé jsou například písně Frankie dlouhán, Na kameni kámen, Růže z papíru nebo Tulácký ráno, Stánky či Ptáčata potom už zcela zlidověly. Úspěch zažili i jako součást skupiny Spirituál kvintet, předělem v jejich kariéře se však stal legendární koncert na pražském Strahovském stadionu v roce 1996. Tehdy na ně přišlo kolem šedesáti tisíc lidí.

O rok později se ale Jan a František po vážných neshodách na mnoho let rozešli. František Nedvěd poté vystupoval sám či s jinými skupinami. Od roku 2011 vystupoval opět společně s bratrem Janem, nahráli album Souhvězdí jisker. V roce 2013 se František Nedvěd znovu osamostatnil, společnost mu ale dělala kapela Tiebreak, občas také syn Vojta.

  • Všechnopárty (ve čtvrtek 22. 7. ve 20:10 na ČT1)
  • Nedvěd v Nedvězí (v pátek 23. 7. ve 20:15 na ČT art)