Zaměstnanec ministerstva se mohl setkat s ruským rozvědčíkem v Africe

Události: Zeměstnanec ministerstva se mohl setkat s ruským rozvědčíkem v Africe (zdroj: ČT24)

Zaměstnance českého ministerstva zahraničí, který roky vynášel informace pro ruskou civilní rozvědku, měl podle informací ČT nakontaktovat ruský rozvědčík v Africe. Pracovníka s nejvyšším stupněm prověrky odhalila Bezpečnostní informační služba (BIS), jak napsal Deník N. Na ministerstvu už skončil.

Když Jan Lipavský (Piráti) nastupoval do čela české diplomacie, měly už zpravodajské služby zaměstnance, který vynášel informace ruské straně, v hledáčku. „Činnost onoho muže jsme monitorovali několik let a informaci o něm jsme zákonným adresátům předávali v řádu několika měsíců zpět,“ uvedl mluvčí BIS Ladislav Šticha.

„Nebudu vůbec komentovat, o koho se jednalo a k jakým dokumentům měl, nebo neměl přístup. Na ministerstvu už dál nepůsobí,“ řekl Lipavský.

Podle Deníku N se ovšem mělo jednat o zaměstnance s nejvyšším stupněm prověrky, tedy přísně tajné, který působil v centrále i na českých ambasádách. Mimo jiné v Africe. „Ruská rozvědka využila jeho slabosti pro ženy a peníze,“ napsal s odkazem na diplomatický zdroj Deník N.

Právě v Africe ho měl podle informací ČT rozvědčík ruské Služby vnější rozvědky (SVR) poprvé nakontaktovat, a to už v průběhu 90. let. Podle některých poslanců zahraničního výboru to není žádné překvapení.

„Člověk s takovouto prověrkou a takovýmto přístupem k informacím, je zajímavý cíl,“ okomentoval člen sněmovního zahraničního výboru Jaroslav Bašta (SPD).

„Že lidé, kteří jsou schopni pracovat pro cizí mocnosti, ve státní správě jsou, je evidentní,“ podotkl člen sněmovního zahraničního výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

Varování ve výročních zprávách

O působení civilní rozvědky SVR na území České republiky informovala Bezpečnostní informační služba v posledních letech i ve svých výročních zprávách. Spojovala ho mimo jiné také s početnou ruskou diplomatickou misí v Česku.

Většinu pracovníků ruské ambasády české úřady vyhostily loni na jaře – poté, co se prokázalo zapojení agentů GRU do výbuchů ve Vrběticích. Zda už v tu chvíli měla vláda zprávu o možné infiltraci některého z resortů, nechtěla bývalá vicepremiérka Alena Schillerová (ANO) s odkazem na mlčenlivost komentovat. Podobně jako premiér Petr Fiala (ODS) ale ocenila práci zpravodajských služeb. „Je to důkaz toho, že bezpečnostní složky pracují kvalitně a ve prospěch českých občanů,“ řekl Fiala.

Podle člena sněmovního zahraničního výboru Ondřeje Lochmana (STAN), pokud BIS informace neodtajní, policie s nimi nemůže pracovat. „A i kdyby odtajnila, tak není úplně jasné, jestli by je soud vzal v potaz,“ dodal.

Debaty o změně zákona

Poslanci tak mluví o možné změně zákona. Podle nich nyní muže nelze stíhat. SVR od něj přitom mohla získat citlivé informace. Podle novináře Respektu a autora knih o ruských tajných službách Ondřeje Kundry tato tajná služba nejčastěji shromažďuje kompromitující materiály, stejně tak ale i podrobnosti o strategických zakázkách – jako v případě Dukovan.

„SVR se snaží zaměřovat se na získávání konkrétních informací nějakým sofistikovanějším způsobem. Zatímco například vojáci nebo i FSB přistupují daleko častěji k násilným akcím,“ popsal Kundra.

Po dobu, kdy čeští zpravodajci spolupracovníka ruské rozvědky na ministerstvu sledovali, nemělo podle informací ČT dojít k vynesení takových informací, které by poškodily zájmy Česka.