Žalobce posílá k soudu policistu obviněného, že vyzradil razii v kauze Vidkun

Státní zástupce podal obžalobu na někdejšího vysoce postaveného policistu Luďka Vokála. Generální inspekce bezpečnostních sborů jej loni na podzim obvinila z toho, že brněnskému podnikateli prozradil, že policie spouští razii v kauze Vidkun. Ta mířila na propojení policistů a podnikatelů v Olomouckém kraji.

„Minulý týden byla v tomto případě podána obžaloba k Obvodnímu soudu pro Prahu 5 pro přečin zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedla mluvčí městského státního zastupitelství Štepánka Zenklová.

Podle vyšetřovatelů Generální inspekce bezpečnostních sborů Luděk Vokál v roce 2015 prozradil, že se detektivové chystají spustit razii v kauze Vidkun. Informace údajně unikla toho rána, kdy policie akci spouštěla. Vokál ji podle inspekce zaslal podnikateli Albinu Arifovičovi.

„Skutku se policista dopustil tím, že poskytoval informace o průběhu trestního řízení Policie ČR neoprávněným osobám,“ řekl již dříve mluvčí inspekce Ivo Mitáček.

Verzi vyšetřovatelů však zpochybňuje Vokálův advokát Radek Šmerda. „Ta věc, jak je popsána, tak se takhle rozhodně nestala,“ sdělil letos na jaře.

Vokála inspekce zadržela i kvůli jiným údajným pochybením – a to jen krátce po razii v kauze Vidkun.