Zájem o Erasmus opět roste, studenti už se nebojí covidu. Nejčastěji chtějí vyjet do Německa

Větší počet přihlášek než v předchozích letech zaznamenaly kanceláře vyřizující výjezdy na Erasmus+. Zájem roste jak o studijní, tak o praktické pobyty. České televizi to sdělili mluvčí vysokých škol. Studenti tak dohánějí covidové roky, kdy řada z nich pobyt v cizině odložila.

Přes dva tisíce přihlášených studentů na Erasmus letos eviduje podle koordinátorky Ester Brožové Univerzita Karlova. Rostoucí zájem o výjezdy mají i na Univerzitě Palackého v Olomouci. „V zimním semestru 2022/23 vyjelo 190 studentů, zatímco na zimní semestr 2023/24 se na studijní pobyt v rámci programu Erasmus+ přihlásilo 309 studentů,“ uvedl mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Většího zájmu o Erasmus si každoročně všímají i další školy. „Zaznamenáváme každoroční nárůst počtu přihlášek o více než deset procent, v aktuálním kole jsme obdrželi více než 1100 přihlášek,“ sdělila mluvčí Vysoké školy ekonomické (VŠE) v Praze Věra Koukalová. Důvodem je kromě konce epidemie také celkově rostoucí počet studentů. „Je to tím, že teď lidi jedou, dokud můžou. Spousta studentů nemohla nebo nechtěla během covidu,“ vysvětlila Koukalová. I přes covid ale byl na VŠE pokles výjezdů jen dvacetiprocentní.

Kromě studijních pobytů studenti více vyjíždějí i na praktické stáže, které školy přes program Erasmus+ zprostředkovávají. Například na Univerzitě Palackého v Olomouci je nárůst skoro o polovinu větší. I destinace těchto praxí se mění, dříve byl zájem o Slovinsko, Francii nebo Rakousko. „Nejvíce chtějí do Belgie,“ sdělil mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Nejvíce lákají Německo, Španělsko a Portugalsko

„Tradičně nejoblíbenějšími zeměmi pro výjezdy s programem Erasmus+ jsou Německo, Španělsko, Portugalsko, Francie, Itálie, Polsko a Dánsko,“ sdělila České televizi mluvčí Západočeské univerzity v Plzni Šárka Stará.

Největší zájem právě o Německo, Španělsko a Portugalsko mají i studenti ostatních škol. Například na Univerzitě Karlově se pouze do Německa přihlásilo přes 18 procent všech přihlášených. Studenti ale chtějí vyjíždět i do jiných lokalit. „Roste třeba zájem o Finsko,“ uvedl mluvčí Univerzity Palackého v Olomouci Egon Havrlant.