Zadeh si u Ústavního soudu stěžoval na vazbu i domovní prohlídku. Neuspěl

Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh neuspěl s ústavní stížností. Vyplývá to z rozhodnutí, které Ústavní soud zveřejnil na svých stránkách. Zadeh si stěžoval na zásah do svých práv a svobod při domovní prohlídce, na dohled probačního úředníka a na vazbu. Íránský podnikatel je obžalovaný z daňových úniků, ve vazbě je kvůli ovlivňování svědka. V minulosti si podal několik ústavních stížností, zatím bez úspěchu.

Zadeh ve stížnosti uvádí, že se soudy odmítly zabývat jeho námitkou na podjatost orgánů činných v trestním řízení, tvrdí také, že byl diskriminován kvůli svému původu. Podnikatel mimo jiné připomíná, že v jeho věci nerozhodoval nestranný soud a poukazuje na podjatost soudců krajského soudu. Zadeh také uvádí, že na něj byl vyvíjen nátlak a byl psychicky mučen – a to kvůli umělému prodlužování vazby a ponižování manželky.

Ústavní soud považuje Zadehova tvrzení za účelová: „Z ústavní stížnosti a z napadených rozhodnutí nevyplývají žádné situace diskriminačního zacházení. Ústavní soud má za to, že stěžovatelova argumentace je v tomto případě účelová a že se žádný z obecných soudů porušení zákazu diskriminace vůči stěžovateli nedopustil,“ uvedl předseda senátu Jan Filip.

Zadeh vinu odmítá

Kvůli daňové kauze strávil Zadeh ve vazbě dvaadvacet měsíců. Pak se dostal na svobodu díky kauci 150 milionů korun. Loni v prosinci jej ale brněnský městský soud poslal opět do vazby kvůli podezření z ovlivňování svědka. Spolu s ním policie obvinila dalších pět lidí. Hlavní líčení v tomto případě ještě nezačalo.

Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům.