Žádané profese si radnice snaží zajistit výhodnými nájmy

Události: Dostupnost bydlení pro hledané profese (zdroj: ČT24)

Vysoká poptávka po bytech v Česku vyhnala ceny na nové rekordy. V největších městech překonal průměr poprvé v historii 100 tisíc korun za metr čtvereční. Stále víc lidí tak hledá pronájem. Někdy se dá pořídit výhodně – třeba v případě, že jde o člověka, o jehož služby má zájem samospráva. Získat je za zvýhodněných podmínek mohou třeba učitelé, zdravotní sestry, popeláři i městští strážníci.

Strážnice královéhradecké městské policie Simona Pacltová učí děti, jak se bezpečně pohybovat po rušném městě. V ulicích krajského města pomáhá už téměř deset let, nyní se jí pomoc od města vrátila. „Loni se podařilo a dostala jsem krásný nový byt, za což jsem strašně ráda. Jako samoživitelce se mi ulevilo,“ popisuje.

Díky své profesi se tak mohla nastěhovat do městského bytu. Ten je oproti bytům s tržním nájmem levnější – nájemníci platí 180 korun za metr čtvereční. Tržní cena v Hradci Králové je přitom až 270 korun za tuto plochu. „Co se týče velikosti, takhle velký byt bych určitě sama neutáhla,“ dodává Pacltová.

Podle ředitele Městské policie Hradce Králové Martina Žďárského město poskytuje tento benefit již druhým rokem. „Naši strážníci podali devět žádostí, všem devíti bylo vyhověno,“ přibližuje. Městské byty v jednom z místních domů obývají strážníci, učitelé a další zaměstnanci magistrátu. Ten jim zvýhodněné bydlení nabízí jako benefit.

„Máme tam hlavně učitele, lékaře, zdravotní sestry,“ vyjmenoval náměstek královéhradecké primátorky Pavel Vrbický (Piráti). Ubytování využívá i zaměstnanec Hradeckých služeb. Radnice jako benefitní vyčlenila zatím nižší desítky bytů ve svém vlastnictví.

Podle Vrbického by ale město potřebovalo od nižších stovek takových bytů až po dva tisíce. Magistrát nabízí také startovací byty pro mladé, jejich nájemníci si o ně každoročně losují.

Podpora výstavby městských bytů

Radnice v tuzemsku slibují, že by měly do šesti let vzniknout v krajských městech desítky tisíc nových městských bytů s dostupným nájemným. Pomoci by tomu mohl i státní fond podpory investic, který už začíná přijímat žádosti na zvýhodněné úvěry.

Toho by mohl využít i Jiří Dědič, který pochází ze severočeského města Most, nyní učí v Roztokách u Prahy tělocvik. Pro konkrétní školu se rozhodl i proto, že mu její vedení nabídlo ubytování. „Bydlím v bytě 1+1 o velikosti 30 metrů čtverečních. Díky tomu, že bydlím ve školním bytě a mám přijatelnější nájemné, si můžu lépe zařídit vlastní život,“ nastiňuje.

Nejen pro něj je levné bydlení zásadní – i proto se mu nyní začínají věnovat města po celém Česku. Chtějí tak přilákat profese, které jim chybí. Týká se to nejen učitelů, ale i hasičů, policistů, záchranářů, zdravotních sester či lékařů.

Přímo v Praze se zatím připravuje stavba ve čtrnácti lokalitách, celkem v nich má být na sedm a půl tisíce bytů. Tento „mix bytů“ bude od malých – garsonek – až po byty s dispozicí 4+kk. „S tím, že těch větších bytů bude menší procento,“ popisuje ředitel Pražské developerské společnosti Petr Urbánek. Největší bytový komplex má vzniknout v okolí Libeňského mostu.

Druhé největší tuzemské město Brno chce v metropoli udržet mladé. Nově nabízí startovací prostory pro lidi, kteří zatím žijí bez partnera – třeba v bytě 1+1 v domě na Králově Poli bude stát nájemné měsíčně necelých 3800 korun bez energií. Radnice chce nájemce vylosovat. „Dali jsme teď výzvu k obsazení dvanácti malometrážních bytů. Celkem se nám sešlo přes sto přihlášek,“ popsal mluvčí města Brna Filip Poňuchálek.

Také v Ústí nad Labem je potřebných zaměstnanců nedostatek, i když v kraji jsou nejlevnější nemovitosti v republice. „Připravujeme dva velké bytové projekty – jeden v ulici Hoření přestavbou bývalého rektorátu, druhý v ulici Orlické,“ uvedl náměstek ústeckého primátora Tomáš Vlach (ANO). Hotové by měly být za čtyři roky, zázemí v nich má najít přes 150 nájemníků. Do rekonstrukcí se město pustilo už nyní.

Nejhorší dostupnost bydlení v EU

V dostupnosti bydlení je Česko podle mezinárodní analytické společnosti Deloitte poslední ze všech zemí Evropské unie.

Aktuálně žije v nájmu necelá čtvrtina obyvatel, většina Čechů tak bydlí ve vlastním. Jednadvacet procent bytů je v současnosti zatížených hypotékou. V tuzemsku je zhruba čtyři a půl milionu bytů, přesněji řečeno bytových jednotek, 87 procent z nich vlastnili jednotlivci. Obce a stát jich mají asi pět procent.

V Česku je pronajímáno přibližně 223 tisíc investičních bytů – tedy nemovitostí, které si lidé nekupují kvůli vlastnímu bydlení, ale dál je pronajímají.