Za úterý přibylo 9902 nakažených covidem. Opatření pro vstup na hromadné akce se nejspíš změní

Za poslední den přibylo v Česku 9902 nových případů nákazy covidem. To je o více než tři tisíce více než minulé úterý. Jde o mezitýdenní nárůst o 58 procent. V posledních týdnech roste i počet hospitalizovaných a lidí, kteří jsou s koronavirem ve vážném stavu. Nejhorší je situace v Moravskoslezském kraji. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zvažuje resort úpravu opatření pro vstup na hromadné akce –⁠ uznávaly by se jen PCR testy. Zdravotníci podali v úterý přes 39 tisíc dávek očkování. VZP bude seniory starší 65 let motivovat k vakcinaci příspěvkem ve výši 500 korun.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

V úterý bylo ve nemocnicích 2058 lidí s potvrzenou nákazou novým typem koronaviru. V těžkém stavu bylo 288 pacientů. Počet hospitalizovaných je nejvyšší od 7. května. V mezitýdenním srovnání přibylo v nemocnicích 790 lidí s covidem, v těžkém stavu je o 110 pacientů více.

Na sto tisíc obyvatel připadá v Česku za posledních sedm dní 386 nakažených. Takzvané incidenční číslo se od pondělí zvýšilo o 34. 

Za posledních sedm dní zemřelo v Česku s covidem 156 lidí. To je zhruba polovina počtu úmrtí za celý říjen. Celkem zemřelo v Česku od propuknutí epidemie loni v březnu 30 840 lidí z více než 1,78 milionu prokazatelně nakažených.  

Vstup na koncert možná jen s PCR testem

Ve čtvrtek podle ministra Vojtěcha projedná vládní centrální řídící tým složený ze zástupců ministerstva a armády pod vedením hlavní hygieničky možná zpřísnění opatření pro vstup na hromadné akce. Z testů pro prokázání bezinfekčnosti by se například na takových akcích pro velký počet osob mohly uznávat jen PCR testy, nikoliv testy antigenní. 

„Řešíme otázku určité úpravy režimového opatření hromadných akcí. Teď ještě nechci říkat konkrétně, jak by to mělo vypadat,“ uvedl ve středu dopoledne ministr. Podle něj jsou platná opatření, jako je nošení ochrany dýchacích cest a kontrola potvrzení o očkování, negativním testu nebo prodělané nákaze, nastavena dobře.

„Je to hodně o individuální odpovědnosti. Teď už to není o tom vršit nějaká další opatření, pokud je lidé nebudou dodržovat,“ dodal. Současná opatření zatím epidemii nebrzdí, v úterý do statistik přibylo přes 9900 nově pozitivních. V nemocnicích je více než dva tisíce lidí. Podle odborníků budou počty růst ještě nejméně dva nebo tři týdny.

Antigenní testy do škol

Asociace krajů ČR v úterý navrhla, aby stát poskytl každému kraji dostatečný počet testů pro testování ve školách, které by každý region okamžitě využil v případě nárůstu případů covidu-19. V pondělí se testovaly těmito testy děti v osmi okresech, příští týden testování čeká 31 z celkem 77 okresů.

Podle Vojtěcha se o návrhu krajů bude debatovat. „Testování antigenními testy tak, jak je stanovisko odborného aparátu ministerstva, v tuto chvíli není úplně doporučovanou variantou,“ řekl. Podle názoru hlavní hygieničky Pavly Svrčinové a náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martiny Koziar Vašákové tyto testy nezachytí často bezpříznakové nakažené, což děti většinou jsou. „Záchyt je poměrně nízký a efektivita není taková,“ dodal ministr. Podle něj je lepší testovat v ohnisku nákazy třeba celou školu PCR metodou na základě rozhodnutí hygieny.

Testovat se příští týden bude například v okresech Zlín, Kroměříž a Vsetín. Hasiči do škol v této oblasti rozvezou 58 150 antigenních testů. „Testovat se nebudou muset žáci a zaměstnanci škol, kteří jsou očkovaní, v posledním půl roce prodělali covid nebo budou mít doklad o negativním testu z jiného odběrového místa. Z Krajské hygienické stanice Zlínského kraje máme informace, že v kraji není uzavřena žádná škola a v izolaci bylo k 2. listopadu 530 žáků a 129 osob z řad personálu škol,“ uvedla krajská radní Zuzana Fišerová (Piráti).

Kromě centrálního řídícího týmu se ve čtvrtek podle Vojtěcha sejdou ministerští odborníci také s AntiCovid týmem koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), jejíž zástupce pravděpodobně Vojtěcha na postu ministra nahradí. „Budeme se bavit, co s tím dál. A cílem je, abychom našli nějakou společnou řeč,“ řekl.

Nejvíce hospitalizovaných je v Moravskoslezském kraji

Nejvíce se infekce šíří na severu Moravy a ve Slezsku. V Olomouckém kraji připadá 572 nově odhalených případů za poslední týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel a v Moravskoslezském kraji je to 533.

Je zde také nejvyšší počet hospitalizovaných, jedná se o 495 lidí. Je to zhruba čtvrtina z celkového počtu hospitalizovaných v Česku, kterých je aktuálně 2058. Nemocní leží v 17 zařízeních. Nejvytíženější je Fakultní nemocnice Ostrava, kde se léčí 128 pacientů s covidem. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Druhý nejvyšší počet hospitalizovaných má Městská nemocnice Ostrava, 81 pacientů. Zdravotnické zařízení, které nemá infekční oddělení, v úterý oznámilo, že od pátku bude muset začít omezovat plánovanou péči. Důvodem je nedostatek personálu, který musí pečovat o pacienty s koronavirem. Na covidové jednotky nemocnice musí proměňovat pracoviště jiných odborností, například geriatrii, chirurgii či neurochirurgii.

Podobné problémy má i nemocnice v Ostravě-Vítkovicích, která patří do skupiny Agel. Kvůli rostoucímu počtu pacientů začala omezovat rehabilitační plánovanou péči na lůžkách a bude omezovat rovněž chirurgické operace. Právě v Ostravě a okolí je situace podle hygieniků nejhorší. 

Ze 495 hospitalizovaných je v Moravskoslezském kraji ve vážném stavu 45 lidí, tedy každý jedenáctý. V celé republice je to 296 lidí. Na umělou plicní ventilaci je v regionu napojeno 24 lidí, v Česku je to dohromady 127 nemocných. Na přístroji ECMO zajišťujícím mimotělní okysličování krve jsou čtyři pacienti v kraji, polovina z celkově osmi v zemi. Lékaři dlouhodobě upozorňují, že v těžkém stavu jsou především neočkovaní lidé. Jsou mezi nimi i pacienti ve středním věku bez přidružené diagnózy.

Kraj se dlouhodobě potýkal s nižším zájmem o očkování. Z 1,2 milionu obyvatel je plně očkovaná zhruba polovina. Zájem ale v posledních dnech roste. Navzdory původnímu plánu se tak neuzavřelo velkokapacitní očkovací centrum na výstavišti Černá louka v Ostravě. FNO, která ho provozuje, naopak v úterý oznámila, že kvůli velkému zájmu prodlouží jeho otevírací doba. 

K reorganizaci přistupuje i Fakultní nemocnice Brno. Snížila z 25 na 20 počet sálů, na nichž operuje. Část personálu tak přesune k pacientům s covidem-19. Počet operací to zatím neomezí, protože 20 sálů bude vytíženějších. Podle mluvčí nemocnice Veroniky Plaché má nemocnice nejvíce pacientů s koronavirem na jednotkách intenzivní péče v celé ČR. Na JIP leží 22 pacientů s nákazou, na standardních odděleních 60.

Počet očkovaných roste

Zásadní pro zvládnutí epidemie je podle Vojtěcha očkování. Dokončenou vakcinaci má v Česku 68,8 procenta dospělých, zájem v posledních týdnech roste. V pondělí dostalo vakcínu přes 39 tisíc lidí, asi třetina z nich první dávku. Vůči očkovaným by podle Vojtěcha nebylo zpřísnění správné.

„Není to jenom o tom udělat nějaké lockdownové opatření. Ve chvíli, kdy tady máme 6,2 milionu lidí, kteří jsou očkovaní, to nepovažuju za správné,“ dodal. S vyhodnocením nových nařízení, jako jsou kontroly potvrzení v restauracích, chce počkat zhruba dva týdny.

Počty očkovaných rostou plošně ve všech krajích a nárůst je víc než stoprocentní. V některých krajích dokonce přesahuje 200 procent. Nejvýrazněji stoupl počet prvoočkovaných v Pardubickém kraji, kde první dávku očkování za dva týdny od prohlášení ministerstva o ukončení bezplatného testování pro neočkované nad 18 let dostalo 6537 lidí. To je o 4774 lidí víc než v období od 6. do 19. října. Následují kraje Jihomoravský, Zlínský a Karlovarský. 

Nejvíc lidí, 14 318, se od prohlášení o konci bezplatného testování nechalo první dávkou očkovat v pondělí 1. listopadu. Jde o nejvyšší počet prvoočkovaných od 6. srpna, kdy si vakcínu nechalo píchnout o 2449 lidí víc.

Největší zájem o očkování je v očkovacích centrech velkých měst, kde není nutná předchozí registrace. Toho využívají lidé i z okolních krajů. Například někteří lidé ze Středočeského kraje se nechávají očkovat na hlavním nádraží v Praze. Bez registrace mohou lidé přijít i na velkou část z ostatních 413 očkovacích míst v republice, zejména do nemocnic. 

VZP chce motivovat seniory k očkování příspěvkem na vitamíny

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nabídne dosud neočkovaným lidem nad 65 let, kteří si nechají vakcínu aplikovat, příspěvek 500 korun na nákup vitamínů a potravinových doplňků v lékárně. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky je asi 403 tisíc seniorů nad 65 let, kteří nejsou očkovaní ani nemoc neprodělali, VZP má neočkovaných seniorů mezi klienty 226 tisíc. Ostatní zdravotní pojišťovny volí k motivaci svých pojištěnců jiné cesty, jako je dopis s výzvou k očkování.

Pětisetkorunový příspěvek na nákup bude VZP vyplácet z Fondu prevence, ze kterého běžně proplácí lidem podobné příspěvky například na očkování, vyšetření těhotných nebo sportovní aktivity. Senioři, kteří se nechají naočkovat do konce února 2022, pak mohou o příspěvek požádat do konce dubna.

S rozesíláním informačních dopisů a e-mailů chce VZP podle tiskové zprávy začít do konce tohoto týdne. Obsahem budou také informace o tom, jakým způsobem se může klient k očkování registrovat prostřednictvím svého praktického lékaře, bezplatné linky 1221 nebo registračního webu ministerstva zdravotnictví.

Zákaz návštěv v nemocnici se týká i prezidenta

Kvůli zhoršující se epidemické situaci přistoupily některé nemocnice k zákazu návštěv pacientů. V Ústeckém kraji se od čtvrtka bude jednat o sedm nemocnic Krajské zdravotní, ke stejnému kroku už na začátku listopadu přistoupilo několik pražských zařízení. Návštěvám se uzavřela lůžková oddělení Nemocnice Na Homolce a některá oddělení ve Fakultní nemocnici v Motole. Od konce října není možné navštěvovat pacienty ve Fakultní Thomayerově nemocnici. Ve středu stejné opatření oznámila Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN), kde je hospitalizován prezident Miloš Zeman.

Hlava státu je umístěna na oddělení intenzivní medicíny. Mluvčí ÚVN Jitka Zinke ve středu potvrdila, že se zákaz návštěv dotkne i hlavy státu, protože pravidla platí pro všechny pacienty. Kandidát na premiéra Petr Fiala (ODS) v úterý řekl, že Zeman je připraven ho přijmout ve chvíli, kdy ho v ÚVN přeloží z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj.