Vyšetřování pádu ERB banky je ve slepé uličce, ruská prokuratura přestala spolupracovat

Události: Vyšetřování pádu česko-ruské ERB banky (zdroj: ČT24)

Vyšetřování pádu česko-ruské ERB banky se dostalo do slepé uličky. Většinový majitel Rus Roman Popov obviněný z toho, že zavinil škodu téměř 1,5 miliardy korun, pobývá mimo Česko a ruská prokuratura přestala spolupracovat. Popov měl také blízko k prominentům Putinova režimu a Česko prověřuje, jak se zbavil svého majetku.

V prázdné budově česko-ruské banky v centru Karlových Varů stále zůstávají přepážky pro klienty a další nábytek. Stíhaného bankéře Popova ani další tři obviněné původem z Ruska tam už přes rok nikdo neviděl.

„Do současné doby nenastal v mezinárodní justiční spolupráci s Ruskou federací žádný posun. Stále čekáme na vyřízení již dříve zaslaných žádostí o právní pomoc,“ uvádí Vrchní státní zastupitelství v Praze. Česko potřebuje od Ruska pomoc i při zjišťování finančních toků v bance.

„V bance měla vzniknout  škoda, a ta byla zatím vyčíslena částkou 1,4 miliardy korun,“ popisuje státní zástupce Miloš Klátik. Bance v roce 2016 kvůli poskytování nevýhodných úvěrů a nedostatečným zárukám proti praní špinavých peněz sebrala licenci Česká národní banka.

Česká televize našla příklad jeden z úvěrů, který prověřuje i policie. Jde o 19 milionů eur (v přepočtu půl miliardy korun). Úvěr dostali z banky ruští podnikatelé, ručili podílem v pražské firmě, která existuje jen na papíře. 

„Pamatuju. To bylo u Evropsko-ruské banky. Ta dávala všem, Evropsko-ruská banka,“ odpověděl podnikatel Vladimir Myskin na otázku, zda si na půjčku 19 milionů eur vzpomíná. Zástupci společnosti ale tvrdí, že si nevzpomínají, kde dosud nesplacené peníze skončily. 

Čekání na pomoc Ruska

Bez spolupráce s Ruskem teď může jít celý případ do ztracena. „Nejvíc úkonů zbývá provést právě v Ruské federaci, v současné době není zřejmé, zda nám ty úkony budou vůbec provedeny,“ vysvětluje Klátik. 

Finanční analytický úřad se také zabývá Popovovým majetkem. Podíl jedné ze svých českých firem převedl na podnikatelku žijící vedle dnes prázdné pobočky banky. S redaktorem ČT se ale bavit nechtěla. „Musíte se o všem bavit s Popovem,“ řekla.

Česko-ruská banka, jejíž uzavřená pobočka je stále v Karlových Varech, byla prvním ruským bankovním domem, který po rozpadu Sovětského svazu získal licenci v zemi Evropské unie.