Úřady zkoumají, zda zařadit ruského bankéře Popova na sankční seznam

Události: Ruský bankéř Popov může být zařazen na sankční seznam (zdroj: ČT24)

Tajné služby a Finanční analytický úřad se v rámci sankcí podle informací České televize zajímají o majetek ruského bankéře Romana Popova. Ten má blízko k prominetům Putinova režimu a v Česku ho policie obvinila v kauze nevýhodného nákupu dluhopisů se škodou téměř jeden a půl miliardy korun. Popov v tuto chvíli není na evropském ani českém sankčním seznamu. Úředníci ale zkoumají, zda ho tam nezařadit.

Bankéř Roman Popov byl většinovým majitelem česko-ruské ERB bank. V roce 2016 jí kvůli poskytování nevýhodných úvěrů a nedostatečným zárukám proti praní špinavých peněz sebrala Česká národní banka licenci. 

Popova a další tři bankéře stíhá policie. „Bance měla vzniknout škoda, ta byla vyčíslena na 1,4 miliardy korun,“ popisuje státní zástupce Miloš Klátík. Vyšetřování ale může zhatit přístup Ruska.

„Nejvíc úkonů právě zbývá provést v Ruské federaci. Situace je teď trošku složitější, uvidíme, jak se to bude vyvíjet. V současné době není zřejmé, zda úkony budou vůbec provedeny,“ varuje Klátík. 

České úřady se zajímají i o bývalou Popovovu firmu Swicord. Ta sídlí vedle sídla banky v Karlových Varech a zabývá se pronájmem nemovitostí. Popov svůj podíl převedl na ruskou podnikatelku Irinu Chirkovovou.

K převodu došlo po anexi Krymu v době, kdy na Popovova obchodního partnera Genadije Timčenka uvalily sankce Spojené státy. 

Podle nevládních organizací spolupracoval Roman Popov s řadou prominentů ruského režimu. On i někteří další obvinění v kauze ERB bank pobývají už několik let mimo Česko. Popovův český advokát odmítl případ komentovat s tím, že nebyl zbaven mlčenlivosti.