Vojenští piloti z Přerova cvičili své afghánské kolegy

Přerov - Čeští piloti a technici z přerovské vrtulníkové základny se v Afghánistánu stali na čtyři měsíci učiteli. Mezi hlavní úkoly speciálního osmičlenného týmu totiž patřil výcvik jejich afghánských kolegů, a to jak na zemi, tak ve vzduchu. Technici pak vysvětlovali hlavně přípravu a ošetření vrtulníků. Zástupci týmu se vrátili do Česka, v Afghánistánu je vystřídali kolegové z české armády. Zpátky domů přijeli také vojenští lékaři, kteří v Afghánistánu působili. Služba je podle nich stále nebezpečnější.

Do Afghánistánu odletěli vojáci z přerovské vrtulníkové základny v dubnu. Tým tvořili dva piloti, jeden palubní technik a pět specialistů inženýrsko-letecké služby. S afghánskými piloty létali na strojích Mi-24. Letecký výcvik byl věnován přípravě pilotů před létáním.

Například v používání GPS neměla většina pilotů ani základních znalostí. „Velkým nedostatkem byla i radiová korespondence vedená v angličtině. Proto naši piloti vytvořili několik pomůcek, které pilotům výuku usnadňují a také zavedli společnou výuku angličtiny pod vedením orgánů řízení letového provozu,“ uvedl mluvčí základny Milan Kouřil.     

Afghánci v pátek nepracují, v pondělí se zase modlí

V oblasti, kde výcvik probíhal, bylo podle velitele týmu Ivana Pospíchala poměrně bezpečno. Čelit ale museli extrémně vysokým teplotám, které stoupaly až 50 stupňům. Podmínky stěžovala také odlišná kultura.

„Museli jsme se třeba vyrovnat s tím, že pátek je pro ně volný den, naopak o víkendu pracují. V pondělí navíc začíná nástup a hned poté se dvě až tři hodiny modlí, žádná výuka proto být nemohla. Po poledni opět vytáhli koberce a modlili se,“ popsal odlišnou kulturu velitel týmu.

Vojáci z Přerova se na misi chystají i příští rok

Zkušenosti prvního českého týmu OML převezmou také vojáci přerovské vrtulníkové základny, kteří se chystají do Afghánistánu v rámci zahraniční mise příští rok. Piloti budou nasazeni na afghánsko-pákistánské hranici. Tři vrtulníky se čtyřmi posádkami by se na misi měly vypravit v červenci. V současné době působí v afghánské armádě 30 OML týmů Severoatlantické aliance.

Vojenští lékaři: Afghánistán je stále nebezpečnější země

Z Afghánistánu se vrátili také čeští vojenští lékaři. Podle velitele polní nemocnice 4. kontigentu Mojmíra Mrvy je jejich služba v této zemi čím dál tím náročnější. „Oproti stejnému období předchozího roku narostl počet nepřátelských aktů zhruba o 300 procent,“ zdůvodňuje. Domnívá se také, že rafinovost útoku se čím dál tím více zvyšuje.