Vláda přestála hlasování o nedůvěře. Skončil maraton více než třiceti jednacích hodin

Studio 6: Vláda přečkala hlasování o nedůvěře (zdroj: ČT24)

Kabinet Petra Fialy (ODS) přečkal hlasování o nedůvěře. Po více než 31 hodinách poslanci vládní koalice odmítli návrh, který iniciovalo opoziční hnutí ANO. Zdůvodnilo ho tím, že spojuje ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s kauzou Dozimetr. Hlasování ve sněmovně skončilo ve čtvrtek nad ránem, pár minut před jednou hodinou. Po vyhlášení výsledků a jejich zpřesňování pak byla tato schůze ukončena.

Koaliční vláda odolala ve sněmovně i třetímu opozičnímu pokusu o vyslovení nedůvěry. Výsledek se vzhledem ke koaliční většině očekával.

Proti návrhu na vyslovení nedůvěry kabinetu hlasovali podle očekávání přítomní poslanci všech pěti stran vládního tábora (celkem 96). Návrh podpořili jen přítomní zákonodárci opozičních hnutí ANO a SPD (celkem 85). Zbylých devatenáct poslanců nehlasovalo.

Kabinet ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů tak bude dál vládnout s důvěrou dolní komory.

„Jsem rád, že jsme mohli tyto dva dny využít k tomu, abychom představili to, co se nám podařilo a s čím jdeme do druhé poloviny volebního období,“ uvedl předseda vlády po hlasování na síti X. Sněmovna podle něj potvrdila vůli voličů, kterou vyjádřili ve volbách, a potvrdila důvěru poslankyň a poslanců ve vládu.

„Nevzdáme to. Dál budeme tvrdě bojovat za zájmy občanů České republiky a chtít po této asociální vládě lepší život pro vás všechny,“ napsal později předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš na síti X. Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová po hlasování uvedla, že Česko prohrálo. „Trápení Fialova týmu bude pokračovat,“ řekla. Ve sportovní terminologii také dodala, že jediný důvod vládního vítězství je ten, že většina rozhodčích jsou držitelé lukrativních permanentek.

Předseda poslanců SPD Radim Fiala prohlásil, že vláda navzdory výsledku hlasování důvěru občanů nemá.

Předseda frakce ODS Marek Benda podotkl, že loni při prvním pokusu o vyslovení nedůvěry současné vládě hlasovalo pro nedůvěru 84 opozičních poslanců, zatímco tentokrát to bylo o jednoho víc. „Měli byste na té opoziční práci trochu zapracovat,“ doporučil opozici. 

Spor o stíhačky

Rozprava se ve večerních hodinách stočila ke sporům o armádní nákupy a k pořízení amerických nadzvukových vojenských letounů F-35.

O nákupu F-35 se zmínil ve večerním více než dvouhodinovém projevu Babiš. „No, a vy si chcete koupit ty F-35. Jasně, to je 400miliardová vstupenka do Bílého domu za peníze nás všech. Do toho oválu. Já tomu rozumím,“ prohlásil. Navrhoval mimo jiné, aby Česko místo toho nakoupilo protiraketový systém Iron Dome, který funguje v Izraeli. Zdůvodňoval to tím, že NATO je obranný pakt, nikoli útočný.

Nákup F-35 kritizoval i předseda kontrolního výboru Radovan Vích (SPD). Uvedl, že tato transakce vyjde poplatníky na 400 až 500 miliard korun. „Přitom za tuto částku by šlo kompletně zmodernizovat celou armádu, včetně doplnění skladů potřebnou výzbrojí, technikou a materiálem, které současná vláda odvezla na Ukrajinu,“ řekl mimo jiné.

Na Babišovo vystoupení reagovala ministryně obrany Jana Černochová (ODS). „F-35 je ochrana naší země a našeho vzdušného prostoru,“ řekla. Informovala, že pronájem gripenů, které slouží v české armádě nyní, bude pokračovat i po roce 2029. Armáda by je měla využívat do roku 2035, kdy jim skončí životní cyklus.

Nákupu F-35 se zastal i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Uvedl mimo jiné, že švédské gripeny používá v Evropě kromě Česka a Švédska jen Maďarsko, zatímco třeba Švýcarsko si chce koupit také F-35. Ptal se, zda jsou v tomto případě Švýcaři „pitomí“. „Dali jsme na doporučení české armády, akorát vy máte nějaký problém,“ řekl opozici. 

Lži a spálená země

Večer se chopil slova předseda ANO Andrej Babiš s kritikou premiéra Fialy a jeho úterního projevu v dolní komoře. Babišovo vystoupení trvalo asi dvě a půl hodiny. „On lže, a přitom se ani jednou nezačervená,“ prohlásil o Fialovi.

Analytici ANO měli podle Babiše za úkol nepravdy v premiérově projevu zapisovat. „Ale za tu hodinu a půl, co jste mluvil, jste je úplně všechny odrovnal,“ řekl lídr ANO. Fiala, jenž v úterý mluvil přibližně hodinu, v jednacím sálu přítomen nebyl.

Na Babiše reagoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Z Babišových slov by se podle něho mohlo zdát, že je Česko spálenou zemí. „Vím, že spousta lidí má těžkosti, a také jako vláda děláme spoustu kroků, abychom jim dokázali pomoci, ale rozhodně to není spálená země,“ zdůraznil Kupka. Vyvolal další řeč předsedy ANO, v níž Babiš prezentoval svůj pohled na vyjednávání o evropské zelené dohodě.

Kdo šíří špatnou náladu

Odpolední slovní půtky pak vyvolal projev poslance hnutí STAN Petra Letochy, který kromě jiného řekl, že opozici se daří jen obstruovat, tedy zdržovat jednání dolní komory, a šířit špatnou náladu. Nedaří se jí pode něho být konstruktivní opozicí. „Myslím, že je čas teď tu blbou náladu otáčet,“ řekl Letocha a poukázal třeba na klesající míru růstu cen. „Nebojme se poukazovat nahlas na pozitiva, když opozice poukazuje na negativa,“ dodal.

„Ta blbá nálada ve společnosti je hlavně kvůli tomu, co dělá vaše vláda. My přece nebudeme chodit okolo a říkat lidem, ať se smějou, ať jsou úplně v pohodě,“ vzkázal mu Jaroslav Bžoch (ANO). Další poslankyně hnutí Jana Pastuchová označila Letochovo vystoupení za svazácky napsané bez jakékoli sebereflexe. „Jste sebestřední, nadřazení, arogantní,“ uvedla.

Letocha oponoval, že vládní tábor jen nechválil, když kriticky hodnotil nedostatečnou komunikaci kroků kabinetu. Trval ale na tom, že vláda udělala významná opatření například ke konsolidací veřejných rozpočtů, což dřívější reprezentace podle něho neřešily kvůli tomu, aby nepřišly o politické body. Obdobně jako Letocha se vyjádřil další poslanec STAN Viktor Vojtko. Vláda podle něho dělá mnoho potřebných a dobrých opatření, jejich vysvětlování tak, aby je obyvatelé vnímali kladně, se ale úplně nedaří. „Týká se to především témat, která mají dopady na občany,“ uvedl.

Michálek se opřel do Mračkové Vildumetzové

Opoziční ANO vyvolalo jednání o nedůvěře vládě kvůli předsedovi STAN a ministru vnitra Vítu Rakušanovi. Poukazovalo na to, že měl mobilní telefon se stejnou šifrovací aplikací, jakou používali lidé spojovaní s korupční kauzou Dozimetr. Premiér Fiala se Rakušana opakovaně zastal s tím, že nejde o to, jakou má kdo aplikaci, ale o čem mluví. Ministr vnitra v úterý ve sněmovně uvedl, že má absolutně čisté svědomí.

Na aféry kolem vládního hnutí STAN upozornil i ve středu ve svém vystoupení předseda klubu opozičního SPD Radim Fiala. „Vláda má ovšem zcela hroší kůži a pod heslem ‚po nás potopa' jede nerušeně dál ke škodě celé země, ke škodě nás všech,“ prohlásil.

Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek záležitost označil za třešničku na dortu. „Současně víme všichni, že stínová ministryně vnitra Jana Mračková Vildumetzová (ANO) se s jednou z hlavních postav z Dozimetru paktuje,“ poznamenal. Pozastavoval se nad tím, že Mračková Vildumetzová stínovou ministryní nadále zůstává.

O spojení političky ANO s Dozimetrem se zmiňovali už v úterý i další koaliční politici. Například premiér Fiala se ptal na to, zda si ANO před vyvoláním hlasováním o nedůvěře kabinetu raději nechce vyřešit problém ve vlastní stínové vládě. Rovněž podle předsedy Pirátů a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše má hnutí ANO co vysvětlovat, a to v souvislosti se vztahy Mračkové Vildumetzové se stíhaným podnikatelem Zakaríou Nemrahem.

„Byla to ostatně i stínová ministryně vnitra paní Vildumetzová, která juchala s kmotrem z Dozimetru na svatbě, nechala se od něj obdarovávat ve sněmovní kampani, což stále neobjasnila, a dneska se nově ukazuje, že dokonce bydlela ve vile jedné partnerky toho z hlavních podezřelých,“ uvedl Bartoš.

Lang: Kabinet ztratil právo vládnout

Vystoupili i poslanci, kteří neměli přednostní právo. Například Hubert Lang (ANO) řekl, že se koalice řídila pořekadlem „slibem nezarmoutíš“. „Vláda z našeho pohledu ztratila právo vládnout,“ uvedl. Jeho kolegyně z hnutí Jana Berkovcová se zaměřila na naplňování programu vlády ve školství.

Na slabou účast členů kabinetu v jednacím sálu poukazovala Berenika Peštová (ANO), když byl v té době přítomný jen ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Je to výsměch,“ uvedla. Poslanec Karel Haas (ODS) v reakci řekl, že sněmovna nejedná o žádosti kabinetu o vyslovení důvěry, ale o opozičním návrhu na vyslovení nedůvěry. „Vláda tento institut poslouchat nemusí,“ podotkl.

Z opozičních představitelů vystoupili do úterního večera díky přednostním řečnickým právům předsedové ANO a SPD Andrej Babiš a Tomio Okamura a další zástupci Babišova hnutí Alena Schillerová, Klára Dostálová a Karel Havlíček. Z osmnácti členů vlády jich promluvilo patnáct v čele s ministerským předsedou Fialou.

Poslanci opět jednali přes noc

Poslanci si odhlasovali, že mohou jednat o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě i přes noc na čtvrtek. Koaliční návrh podpořili v podvečer všichni přítomní zákonodárci, tedy i opoziční. Předseda klubu KDU-ČSL Aleš Dufek zdůvodnil prodloužení jednacího dne „mnoha slovy“ z opoziční i koaliční části jednacího sálu, stejně jako z vládní lavice.

Aby kabinet padl, pro vyslovení nedůvěry by muselo aktivně hlasovat nejméně 101 poslanců, tedy nadpoloviční většina všech zákonodárců dolní komory. Koaliční politici opakovaně zdůrazňovali, že je vládní tábor jednotný a má pevných 108 poslaneckých hlasů. Opozice tedy ke svržení kabinetu dostatečný počet hlasů mít nebude, stejně jako letos v lednu a loni v září.  

Z dosavadních osmnácti pokusů o vyslovení nedůvěry vládě uspěl za dobu samostatného Česka jeden. V roce 2009 sněmovna sesadila kabinet premiéra ODS Mirka Topolánka.