Vláda plánuje ukončit bezplatný nájem pozemků pro Rusy

Události: Vláda chce ukončit bezplatný nájem pozemků pro Rusy (zdroj: ČT24)

Česko začíná uplatňovat desátý balík sankcí Evropské unie a vypořádává majetkové vztahy s Ruskou federací. Už tento týden vláda projedná návrh na vypovězení dlouhodobé smlouvy s Ruskem o bezplatném pronájmu pozemků, na kterých stojí jeho budovy. Stát již nyní požaduje komerční nájem za pozemky pod ruskými objekty v pražských Stodůlkách.

Rozsáhlý komplex administrativních budov a bytů v pražských Stodůlkách postavil na počátku osmdesátých let na pozemcích České republiky tehdejší Sovětský svaz. V současnosti komplex vlastní firma SSR Simply Service Rent s anonymním vlastníkem na Kypru a ruskou jednatelkou.

Stát dlouhodobě nedostával za pozemky žádný nájem. Současný majitel tvrdí, že platí — podle ministerstva zahraničí je to ale nedostatečné. Vlastník navíc komerční prostory i byty pronajímá dále třetím osobám. Českou televizí oslovení nájemníci o podmínkách odmítli hovořit.

Podle některých pamětníků měla kdysi v místě vysílačky ruská tajná služba. „Měli jsme tady ordinaci, ale každé ráno nám to rušilo anténu, protože zapínali vysílače,“ uvedl jeden z pamětníků.

Ministerstvo firmu zažalovalo

Problematiku nemovitostí Ruské federace na území českého státu bude tento týden řešit také vláda. „Do vlády posíláme materiál, kterým se ruší asi devět usnesení vlády ČSSR, která Sovětskému svazu poskytovala tyto pozemky bezplatně na nekonečně dlouhou dobu,“ ujasnil náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák.

Na samotný areál ve Stodůlkách se podle ministerstva zahraničí povinnost platit nájem za pozemky vztahuje již řadu let, a proto firmu s anonymním majitelem zažalovalo. Resort záležitost odmítl dále komentovat.

Spor mezi majitelem areálu a Českou republikou je u Obvodního soudu Prahy 5 naplánovaný již na tento týden. Není zatím jasné, kdy padne verdikt.